283 OTEL KONKORDATO İSTEDİ

Turizm sektöründe salgın döneminde zirve yapan konkordato talepleri, bu yıl hızlı bir artış gösteriyor. Beklenen sezon doluluklarının yakalanamaması, fiyat indirimlerine gidilmesi ve kârlılığın düşmesi, otellerin borç ödemelerinde sıkıntıya düşmesine neden oldu. Bu durum otellerin konkordatoya başvurmasına yol açtı. Geçen yıl 36 olan konkordatoya giden otel sayısı, bu yılın ilk 5 ayında 23'e ulaştı.

Ülke genelinde vergi paketi, sektörde FTI Grubu'nun iflasının neden olduğu sorunlar ve maliyetler konuşulurken, otellerin konkordato başvuruları artmaya devam ediyor. Sektör temsilcileri, beklenen dolulukların yakalanamaması ve fiyat indirimlerine gidilmesi nedeniyle yıl sonu kârlılıklarının düşeceğini ve bunun da ödemelerde sıkıntıya yol açacağını belirtiyor. Borçlarını ödemekte zorlanan oteller, iflası önlemek için çareyi konkordato ilan etmekte buluyor.

SALGIN DÖNEMİNDE ZİRVE YAPMIŞTI

Küresel salgın döneminde, 2019 yılında konkordatoya başvuran otel sayısı 76 ile zirve yapmıştı. Sonraki yıllarda düşüşe geçen konkordato başvuruları, yeniden yükselişe geçti. Konkordatotakip.com sitesinin Basın İlan Kurumu verilerinden derlediği bilgilere göre, 2023 yılı toplamında konkordatoya giden otel sayısı 36 iken, bu yılın ilk 5 aylık döneminde 23 otel konkordato isteminde bulundu.

KONKORDATO SÜRECİNİ TAMAMLAYANLAR AZ

2018 yılından bu yılın ilk 5 aylık dönemine kadar 283 otel konkordato başvurusunda bulundu. Bunlardan geçici süre verilen 104 otelden yalnızca 25'i konkordato sürecini başarıyla tamamlayabildi. Bu dönemde konkordato başvuruları kabul edilip süre verilen 11 otel ise iflas etti.