İMALATTA YAVAŞLAMA DERİNLEŞİYOR

İmalat sanayiinde talep koşullarındaki zayıflık belirginleşiyor. İSO Türkiye İmalat PMI, mayıs ayında 48,4 seviyesindeyken haziranda 47,9’a gerileyerek son beş ayın en düşük seviyesine indi. Üretim ve yeni siparişlerdeki yavaşlama devam ederken, istihdamda son 20 ayın en hızlı düşüşü kaydedildi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), haziran ayında 47,9'a geriledi. Endeks, Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında bozulmaya işaret ederken, bu bozulmanın 2024'ün başından bu yana en belirgin düzeyde olduğu belirtildi. Talep koşullarındaki zayıflık, sektörlerin faaliyet koşulları üzerinde belirleyici olmaya devam ederken, bu durum hem yeni siparişlerde hem de üretimde yavaşlamanın sürmesine yol açtı.

YENİ SİPARİŞLERDEKİ DÜŞÜŞ HIZLANDI

Yeni siparişlerdeki düşüş, iç ve dış pazarlardaki zayıflık nedeniyle mayıs ayına kıyasla hızlandı. Özellikle yurt dışından alınan yeni siparişlerdeki yavaşlama, toplam yeni siparişlere göre daha ılımlı seyretti. İSO raporuna göre, "Talep koşullarındaki zayıflık, sektörlerin faaliyetlerini olumsuz etkilemeye devam ediyor," ifadesine yer verildi.

MALİYET ENFLASYONUNDA GEVŞEME

Maliyet enflasyonundaki gevşeme ve talepteki durgunluk nedeniyle firmaların kendi satış fiyatlarını artırma hızı da son 4,5 yılın en düşük düzeyine geriledi. Bunun yanı sıra, Kızıldeniz'de yaşanan sorunlar ve diğer tedarik zinciri problemleri, tedarikçilerin teslimat sürelerinin daha da uzamasına neden oldu. İSO yetkilileri, "Tedarik zincirindeki aksamalar ve maliyet baskılarının hafiflemesi, imalat sanayinde belirsizliklerin artmasına yol açıyor," değerlendirmesinde bulundu.