KOBİ KREDİLERİNDE SEYİR ZAYIF

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, KOBİ kredileri mayısta daralmanın ardından haziranda yüzde 1,85 artış gösterdi. Ancak, geçen yılın aynı ayına göre KOBİ kredilerindeki büyüme yüzde 30'un altına düştü.

KOBİ KREDİLERİNDE BÜYÜME YAVAŞLIYOR

BDDK tarafından açıklanan verilere göre, KOBİ kredileri mayıs ayında aylık yüzde 0,11 daralırken, haziran ayında yüzde 1,85'lik bir artış kaydetti. Geçen yılın aynı döneminde KOBİ kredileri aylık yüzde 9’a varan büyüme göstermişti. Yıllık büyüme oranı ise sektör genelinde yüzde 30'un altına gerileyerek zayıf bir seyir izledi.

FAİZ ORANLARI VE KREDİLERE ERİŞİM

Sıkı para politikası tüm kredi türlerinde faizlerin yükselmesine neden olurken, KOBİ kredilerinde de finansal sıkılaştırmanın etkileri görülüyor. KOBİ kredi faiz oranları yüzde 50-51 arasında değişirken, bu oran ticari kredi faizlerinin altında seyrediyor. KOBİ kredilerinde kamu mevduat bankalarının payı yüzde 42,94 ile en yüksek seviyede bulunuyor ancak geçen yılın aynı haftasına göre bu bankaların pazar payında 4,4 puanlık bir düşüş yaşandı.

BANKALARIN KOBİ KREDİLERİNDEKİ PAYLARI

Yerli özel mevduat bankalarının KOBİ kredilerindeki payı yüzde 22,4 seviyesinde, geçen yılın aynı haftasına göre 2,7 puan arttı. Yabancı özel mevduat bankalarının payı ise yüzde 17,91 ile geçen yıla göre 0,9 puan yükseldi. Mevduat bankalarının toplam KOBİ kredilerindeki payı son 1 yılda 0,77 puan düşerken, bu gerilemeyi katılım bankaları üstlendi.

AYLIK VE YILLIK BÜYÜME ORANLARI

Kamu mevduat bankaları KOBİ kredilerinde 1,55 trilyon liranın üzerinde bir büyüklüğe sahip. Ancak, bu bankaların yıllık büyüme oranı yüzde 61,4'ten yüzde 17,5'e kadar düştü. Yerli özel mevduat bankaları ise KOBİ kredilerinde hem aylık hem de yıllık büyümede sektör genelinden daha iyi performans gösterdi. Yerli özel bankalar haziran ayında yüzde 2,4, yıllık bazda ise yüzde 48,06 büyüme kaydetti. Yabancı mevduat bankaları da haziranda aylık yüzde 5,74, yıllık yüzde 37 büyüme gerçekleştirdi.