KADIN GİRİŞİMCİLERE 65 MİLYAR LİRA KREDİ 

Yılın ilk çeyreğinde 68 bin kadın girişimciye toplam 65 milyar TL tutarında kredi sağlandı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, kredi kullanan kadın girişimci sayısı bir önceki çeyreğe göre yüzde 2 artarak 295 bine ulaştı.

Ocak-Mart 2024 döneminde kullandırılan kredilerin yüzde 57’si orta ve uzun vadeli, yüzde 43’ü ise kısa vadeli kredilerden oluştu. Bu dönemde kadın girişimcilere sağlanan kredilerin toplam bakiyesi 177 milyar TL’ye yükseldi. Toplam kredi bakiyesi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 19, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 76 artış gösterdi.

KREDİ BAKİYESİNDE İSTANBUL ZİRVEDE

Mart 2024 sonu itibarıyla kadın girişimcilere kullandırılan kredilerin bakiyesinin yüzde 74’ü orta ve uzun vadeli kredilerden oluştu. Hizmetler sektörü, toplam kredi bakiyesinin yüzde 44’ünü, sanayi sektörü ise yüzde 35’ini oluşturdu. Kadın girişimcilere verilen kredilerin yüzde 25’i İstanbul, yüzde 17’si Ege ve yüzde 16’sı Akdeniz bölgesine ait.

MİKRO İŞLETMELERE KREDİ ORANI

Kadın girişimcilere kullandırılan kredilerin mikro işletmelere kullandırılan kredilere oranı yüzde 16, kullanıcı sayısı itibariyle ise bu oran yüzde 7 olarak gerçekleşti. TBB verilerine göre, "Kadın girişimcilerin finansmana erişim oranı her geçen gün artmakta ve bu durum, kadınların iş dünyasında daha fazla yer almasını sağlamaktadır," ifadesine yer verildi.