ROTA ARAŞTIRMA VE TEKNOLOJİ OLMALI

MAKSİAD Başkanı Sarı, makine sektörünün üretim ekonomisine katkılarıyla Türkiye’nin teknolojik olarak ileriye gideceğini savundu, sektörün mutlaka desteklenmesi gerektiğini belirtirken otomasyon ve araştırma süreçlerinin önemine işaret etti.

Denizli’de makine sektörünün gelişimi ve yeni çalışma sahalarının ortaya çıkması için uzun süredir mücadele veren Makine Sanayici İş İnsanları Derneği (MAKSİAD), teknolojinin ve bu yolu açacak araştırmaların desteklenmesi çağrısı yaptı.

MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı; makine sektörünün rekabet edebilmesi için otomasyon, araştırma geliştirme ve yazılım alanlarına odaklanılması gerektiğini kaydetti. Sarı sektöre yapılacak katkının Türkiye’nin teknolojik gelişimini daha da ileriye taşıyacağını kaydederek; “Yazılım, otomasyon ve Ar-Ge gibi alanlarda ilerleyerek dünya ile rekabet edebilir hale gelmemiz lazım. İthal makinelerin önünün kesilmesi ve ekstra ilave gümrük vergilerinin arttırılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

SAVUNMA SANAYİ ÖRNEĞİ

Türkiye’de makine imalat sektörünün gün geçtikçe ilerleme kaydettiğine değinen Sarı, savunma sanayinin dünya çapında rekabet edilemez üretimleriyle öne çıktığını hatırlattı. Sarı; “Savunma sanayimiz, ülkemizin parlayan yıldızı haline geldi” diye konuştu

Yüksek faizlerle ilgili olarak ekonomi bakanlığının uygulanabilir politikalar oluşturması gerektiğini ifade eden Sarı, "Finansa erişim kolaylaştırılmalı ve yatırımcılara esnek ekonomik krediler verilerek destek sağlanmalı. Makine sektörü üreticileri her koşulda desteklenmeli. Sektörün destek ve teşviklerle potansiyeli artırılmalı, yeni araştırma sahalarına kapı açılmalı” ifadelerini kullandı.