MEMUR VE EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte memur ve emeklilerin alacağı 6 aylık enflasyon farkı da belli oldu. Buna göre, SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 24,73 oranında, memur ve memur emeklileri ise yüzde 19,31 oranında maaş farkı alacak.

Milyonlarca memur ve emeklinin 6 aylık zam farkı netleşti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından memur ve emeklilerin beklediği zam oranı kesinleşti. Altı aylık enflasyon farkının netleşmesinin ardından milyonlarca memur ve emeklinin maaşına enflasyon farkı nedeniyle yapılacak zam da belli oldu.

TÜİK, haziran ayı enflasyon verisini yüzde 1,64 olarak açıklarken, aylık bazda enflasyon Ocak ayı için yüzde 6,70, Şubat ayı için yüzde 4,53, Mart ayı için 3,16, Nisan ayı için 3,18, Mayıs ayı için yüzde 3,37 olarak gerçekleşmişti. TÜİK verilerine göre altı aylık enflasyon farkı 24,73 olarak kesinleşti.

Buna göre, SSK ve Bağkur emeklilerinin aylıklarında 6 aylık enflasyon farkı olan yüzde 24,73 oranında, memur ve memur emeklilerinin aylıklarında ise yüzde 19,31 oranında artış olacak. Yapılan bu artışla birlikte sosyal yardım ödemeleri ve kıdem tazminatı tavanı da yükseldi.

OCAK AYINDA YÜZDE 49,25 ORANINDA ARTIŞ OLMUŞTU

Her yıl, iki kez ocak ve temmuz dönemlerinde maaşlarına zam alan emekliler, 2024 yılının ilk 6 aylık dönemi için yüzde 49,25 oranında maaşlarına zam almıştı. Ocak ayında memur ve emeklilere refah payı ile birlikte artış yapılmıştı.

REFAH PAYI YOK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde emekli ve memura refah payı zammının olmayacağını ifade ederken, asgari ücrete de ara zam düşünmediklerini söylemişti. Memurlar ve memur emeklilerin maaşlarına toplu sözleşmeden kaynaklanan fark kadar artış öngörülürken, bütün SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşına 24,73 oranında zam yapılacak fakat kök maaşları 10 bin TL altında olan emeklilerin temmuzdaki artıştan yüzde 24,73 oranında yararlanamamaları söz konusu.