VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIKLARI DEFTERDARLIK OLDU

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kamuda tasarruf düzenlemeleri kapsamında defterdarlıkların ve vergi dairesi başkanlıklarının birleştirileceğine ilişkin açıklamasının ardından vergi dairesi başkanlıklarının unvanı "defterdarlık" oldu.

 

Mevcut defterdarlıkların kapatılarak vergi dairesi başkanlıklarının unvanının "defterdarlık" olmasını öngören "Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" Resmi Gazete'de yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kamuda tasarruf düzenlemeleri kapsamında defterdarlıkların ve vergi dairesi başkanlıklarının birleştirileceğine ilişkin açıklaması uygulamaya alındı.

Bazı kadro ve pozisyonları iptal edip bazı yeni kadroların ihdasını öngören kararname, 1 Eylül'de yürürlüğe girecek. Yayımlanan kararname uyarınca Hazine ve Maliye Bakanlığının taşra teşkilatı defterdarlıklar ile Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) taşra teşkilatı vergi dairesi başkanlıkları tek çatı altında birleştirildi. Bakanlığın taşra teşkilatı olan mevcut defterdarlıklar kapatılırken, vergi dairesi başkanlıkları defterdarlığa dönüştürüldü.

Taşrada sunulan hizmetlerin ağırlıklı olarak vergi hizmetlerinden oluşması dikkate alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığının yeni taşra birimi defterdarlık GİB'e bağlanırken, vergi dairesi başkanları, defterdar unvanına sahip oldu. Düzenlemeyle GİB ülke genelinde tek bir yapıya kavuşurken, Hazine ve Maliye Bakanlığının taşra teşkilatındaki Muhasebat ve Muhakemat birimlerinin görevlerinin Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı defterdarlıkça yürütülmesi esası getirildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığının illerde en büyük memuru defterdar olurken, defterdar il ve ilçe teşkilatının amirliğini üstlendi. Mevcut defterdarlıkların olduğu gibi Defterdarlık Personel Müdürlüğü de kaldırılırken bu müdürlüğün görevleri, GİB tarafından yerine getirilecek. Yeni defterdarlıklar, vergi dairesi başkanlıklarının görev ve yetkilerine sahip olacak.