EMEKLİLER TÜİK’E İSYAN ETTİ

TÜİK’in enflasyon verilerini açıklamasından sonra Denizli’de emekliler toplanıp eylem yaptı. TÜİK’e güvenmediklerini söyleyen emekliler, iktidarın şaibeli enflasyon hesaplarıyla maaşları belirlediğini savundu. 

 

TÜİK’in açıkladığı 6 aylık enflasyon verileri emeklileri ikna etmedi. Maaşlarının bu verilere dayanılarak belirlendiğini kaydeden emekliler, Gazi Bulvarı üzerindeki Candoğan Parkı önünde eylem yaptı. 

Tüm Emeklilerin Sendikası Denizli Şube Başkanı Mesdan Yıldırım toplanan grup adına açıklamayı okudu. Yıldırım; “Siyasi iktidar, şaibeli enflasyon hesabını baz alarak maaşları dizayn etmek istiyor. Bu hesaplar yıllardır gerçekliliğini yitirmiş, emeklileri ölüm sınırında yaşamaya mahkûm etmiş, rasyonellikten uzak hesaplardır” ifadelerini kullandı. 

MAAŞ ARTIŞI OLMAYACAK

İktidarın maaş artışı olarak tanımladığı rakımların, ancak 6 ay önceki alım gücüyle eşitlemek olarak değerlendirilebileceğini belirten Yıldırım hükümete şöyle seslendi: 

* Şimdiden iktidar birçok kaleme zam yapmaya başladı. Enerjiye en çok ihtiyaç duyulan bu mevsimde, elektriğe yüzde 38 zam yapıldı bile. 

* 1 Temmuz'dan geçerli denerek, ilk 6 ay için düşük enflasyon hesabı oyununu, göz göre göre kurnazca sergilemekten çekinmediler. Aklımızla oyun oynuyorlar. 

* Emeklileri, asgari ücretle çalışanları, yani emeğiyle, alın teriyle çalışanları aç bırakarak tasarruf yapılamaz. 

EMEKLİLER TÜİK’E İSYAN ETTİ

AÇLIKTAN ÖLMEMEK İÇİN DİRENİYORUZ

* Bizler bırakın tasarruf yapmayı, açlıktan ölmemek için direniyoruz. Tasarruf yapılacaksa bu ülkenin kaynaklarına çökenlerin muslukları kesilsin. Bedel ödenecekse, ülkeyi bu duruma getirenler bedel ödesin. 

* Emeklilerin, emekçilerin yaşam boyu ödedikleri bedel yetti de, arttı. Neresinden bakılırsa bakılsın, emeklilere, asgari ücretle çalışanlara yaşam hakkı tanımayan bu anlayışı, bu köle düzenini, bu sadaka sistemini asla kabul etmiyoruz.  

* Yıllardır emeklilere ulusal büyümeden pay verilmiyor. Bu bile emeklilerin maaşlarında toplamda çok büyük oranda düşüşe neden olmuştur. Memurlara verilen seyyanen artışı, memurlar fazlasıyla hak etmiştir. Bu artışın yasa gereği memur emeklilerine de verilmesi gerekirken, yasa arkadan dolanılarak bu artış memur emeklilerine verilmemiştir. Aynı hak emekliler içinde hayatidir.  Seyyanen artışın emeklilere de yapılması zorunludur. Acil olarak bütün emeklilerin maaşlarına 15 bin liralık seyyanen artış yapılmalıdır.  

* Acil olarak sağlığa erişim kolaylaştırılmalı ve sağlıkta ücret ödemeleri kaldırılmalıdır. Bugün kimi ameliyatlarının yapılması için yüz binlerce lira ödeme istendiği bir ortam korkutucudur.  

* Emeklinin, emekçilerin hele hele asgari ücretlinin göğsüne çökerek iktidarlarını sürdürmeleri mümkün değildir. İktidar yarattığı krizin bedelini halka ödetmeye çalışıyor, krizin bedelini iktidar ödemelidir.