GÖKYÜZÜ GÖZLEMCİLERİ TOPUKLU’DA BULUŞACAK

Beyağaç Belediyesi öncülüğünde Topuklu Yaylası'nda yapılan Beyağaç-Topuklu Yaylası Ethem Hoca ile Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nin bu yıl 4’üncüsü yapılacak. Herkesi etkinliğe davet eden Belediye Başkanı Sezayi Pütün, bu yıl 3 binin üzerinde katılımcı beklediklerini ifade etti.

Beyağaç Belediyesi’nin Kalebey Yerel Eylem Grubu Derneği işbirliğinde hayata geçirdiği Beyağaç-Topuklu Yaylası Ethem Hoca ile Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nin bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz yıl yaklaşık bin 700 kişinin katıldığı etkinlik, bu yıl uluslararası düzeyde ve 11-14 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Etkinliğe bu yıl yaklaşık 3 bin kişinin üzerinde katılımcı beklediklerini ifade eden Belediye Başkanı Sezayi Pütün, “Topuklu Yaylası, ışıklandırmadan uzak ve yaklaşık 1600 metre rakımıyla gökyüzü gözlemlerinin en verimli şekilde yapılabildiği ender bölgelerden biridir. SQM cihazlarıyla yapılan gök parlaklığı ölçümlerinde 21,80 gibi oldukça iyi değerler elde edilmiştir. Yaylanın konaklama, ulaşım kolaylığı, doğal su kaynakları, sıcak duş ve WC gibi imkanlarının olması gökyüzü meraklılarının ilgisini çekmektedir” dedi. 

30 GÖKBİLİMCİ KATILACAK

Etkinliğin içeriğine dair de bilgiler paylaşan Başkan Pütün; “Alanında uzman hocalarımız tarafından sunumlar ve çocuklara yönelik atölye çalışmaları da yapılacak. Yine çocuklara yönelik eğlenceli yarışmalarda birinci olan çocuklarımıza, başta teleskop olmak üzere çeşitli hediyeler dağıtılacak. Gözlem alanında, profesyonel ve amatörlerden oluşan yaklaşık 30 gökbilimcinin getireceği teleskoplarla, ülkemizin en karanlık bölgelerinden biri olan Topuklu Yaylası’nda, tüm katılımcılara açık olarak, bir yandan gökyüzü gözlemi yapılırken, bir yandan da gök cisimlerinin fotoğrafları çekilecektir” diye konuştu.  

GÖKYÜZÜ GÖZLEMCİLERİ TOPUKLU’DA BULUŞACAK

ULUSLARARASI KARANLIK GÖKYÜZÜ PARKI ÜNVANI ÇALIŞMALARI

Topuklu Yaylası’nın, ‘Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı’ statüsüne alınması çalışmalarının devam ettiğini belirten Başkan Pütün; “Bu amaçla; Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkları Komitesi’ne resmi başvurumuzun birinci aşamayı tamamlamış bulunmaktayız. Şimdi ikinci aşama çalışmalarına geçtik. İkinci aşamada bölgenin güvenliği amacıyla tel örgülerle çevrelenmesi, konaklama ihtiyacının giderilmesi amacıyla bungalovların iyileştirilmesi, kırmızı ışıklandırma projesinin hazırlanması işlemleri gerçekleştirilmiş olup üçüncü ve son aşamaya doğru gelinmektedir. Topuklu Yaylası, ülkemizin ilk ‘Karanlık Gökyüzü Parkı’ sertifikasını alan yer olması öngörülmektedir. Topuklu Yaylası’nın ülkemizin ‘Karanlık Gökyüzü Parkı’ unvanına sahip olması halinde IDA tarafından bu haberin dünya çapında milyonlarca gökyüzü meraklısına duyurulmasıyla Denizli’ye, Beyağaç’a ve Topuklu Yaylası’na olan ilginin büyümesi kaçınılmaz olacak” şeklinde ifade etti.

BAŞKAN PÜTÜN’DEN DAVET

Etkinliğe katılımın ücretsiz olacağını vurgulayan Başkan Pütün, şunları kaydetti: “Gökbilime meraklı yediden yetmişe her vatandaşımızı, 11-14 Temmuz tarihleri arasında Beyağaç Topuklu Yaylası’na davet ediyor ve slogan olarak ‘Gökyüzü Görseli Sizi Bekliyor’ diyoruz.”