ÇİNLİ ARAÇLARA YÜZDE 40 VERGİ GELİYOR

Otomotiv sektörü iki önemli gelişmeye kilitlendi. Yarın AB’nin 'Genel Güvenlik Yönetmeliği' devreye girecek, Pazartesi ise Çinli otomobillere yüzde 40 ek gümrük vergisi uygulanacak.

Otomobil pazarında dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. Geçtiğimiz haftalarda açıklanan kararlar, yarın ve Pazartesi günü yürürlüğe girecek. Bu yeni adımların sıfır otomobil fiyatlarına zam olarak yansıması bekleniyor. Bir süredir kampanyalı satışlar devam ederken, bu adımların ardından otomobil fiyatlarının önemli ölçüde artacağı öngörülüyor.

STOKLARDAKİ ARAÇLAR VE YENİ GSR UYGULAMASI

7 Temmuz’dan itibaren Avrupa Birliği'nin yeni otomobillerde zorunlu hale getirdiği Genel Güvenlik Yönetmeliği (GSR) yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren markalar, ellerindeki GSR özelliği taşımayan otomobilleri bir önceki yılın toplam satışının yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde satabilecek. Sektör temsilcileri, markaların elinde GSR özelliği taşımayan 50 binden fazla araç stoku bulunduğunu belirtiyor.

ULUSAL TİP ONAYI İLE ÜRETİLEN ARAÇLAR İÇİN EK SÜRE

Geçtiğimiz günlerde alınan bir kararla uygulama kapsamı esnetildi. Ulusal tip onayı ile üretilen araçlar için tarih 31 Ağustos’a ertelendi. Ancak bu erteleme ithal otomobiller için geçerli değil.

ÇİNLİ ARAÇLARA YÜZDE 40 GÜMRÜK VERGİSİ

8 Temmuz Pazartesi gününden itibaren Çin'den ithal edilen tüm yakıt tiplerindeki binek araçlara yüzde 40 ilave gümrük vergisi uygulanacak. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile en düşük gümrük vergisi 7 bin dolar olarak belirlenmişti. Bu kararın ardından Çinli otomobillerin fiyatlarının 400-700 bin TL arasında artması bekleniyor.

TÜRKİYE’DE SATIŞLAR VE PAZAR PAYI

Türkiye’de satış yapan Çinli marka sayısı 10’u aşarken, bu markalar toplam pazardaki payını yüzde 10 seviyelerine yükseltti. En fazla satış ise yerli markaları da geride bırakan Chery’den geldi. İlk 5 ayda 40 bine yakın satış gerçekleştirildi.

YATIRIM YAPAN ÇİNLİ MARKALARA VERGİ MUAFİYETİ

Çinli otomobil markalarına Türkiye’de yatırım yapma imkanı tanıyan karar kapsamında, yatırım teşvik belgesi ile gerçekleştirilen Çin menşeli oto ithalatı, uygulanan ek mali yükümlülükten muaf tutulacak. Türkiye'de yatırım yapan markalar, bu vergiden muaf olacak.

HAZİRAN AYI SATIŞLARI VE YILLIK PERFORMANS

Haziran ayında otomotiv pazarında yıllık bazda gerileme olsa da satışlar 100 bin barajını aştı. 2023 yılı Haziran ayına göre yüzde 5,3 azalarak 106 bin 238 adet satış gerçekleşti. Bu iki önemli kararın etkisiyle satışlar hız kesmedi. 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde ise toplam pazar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 artarak 577 bin 981 adet oldu. Otomobil satışları yüzde 7,3 artarak 462 bin 955 adet, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 8,7 azalarak 115 bin 26 adet oldu.