47 MİLYON LİRA CEZA KESİLDİ

Ticaret Bakanlığı, yeme içme sektöründe faaliyet gösteren 114 bin 567 firmaya yönelik denetimlerde toplam 47 milyon lira ceza kesildiğini açıkladı. Bakanlık, işletmelerin fiyat listelerini görünür şekilde sunmasının zorunlu olduğunu hatırlattı.

47 MİLYON LİRALIK CEZA KESİLDİ

Ticaret Bakanlığı, yaptığı denetimlerde 114 bin 567 firmada toplam 21 bin 659 aykırılık tespit etti ve bu firmalara toplamda 47 milyon 43 bin 348 lira idari para cezası uygulandı. Bakanlığın açıklamasında, yiyecek ve içecek sektöründe giderek artan fiyat farklılıklarına dikkat çekilerek, fiyat listelerinin restoranların önüne konulmasının bir zorunluluk olduğu belirtildi.

FİYAT LİSTELERİ KAPI ÖNÜNE KONULMALI

Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerine ilişkin hususlar, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Fiyat Etiketi Yönetmeliği ile düzenlenmektedir. Yönetmelik, tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması ve doğru bilgilendirilmesi açısından önem taşıyor. Bakanlık, lokanta, restoran, kafe, pastane gibi yiyecek ve içecek hizmeti sunan işletmelerin, tarife ve fiyat listelerini işyerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yerleştirmesini zorunlu hale getirdi. Bu düzenleme, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girdi.

YAYGIN DENETİM VE BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI

Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu ile işbirliği yaparak, sektörde faaliyet gösteren satıcı ve sağlayıcılara yönelik bilgilendirme yazıları yayımladı. Ayrıca, 81 Ticaret İl Müdürlüğü tarafından 2 Ocak 2024 tarihinden itibaren yaygın ve yoğun denetimler başlatıldı. Denetimlerde işletmeler mevzuat hükümleri hakkında bilgilendirilirken, aykırılıkların tespit edilmesi durumunda idari yaptırımlar uygulandı.