900 MÜFETTİŞ SAHADA

Hükümet, kayıt dışılıkla mücadeleyi sürdürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 900 iş müfettişini sahaya indirerek denetimleri sıkılaştırdı. Yılın ilk yarısında yapılan denetimler sonucunda mevzuata aykırılık tespit edilen iş yerlerine toplamda 212 milyon TL idari para cezası uygulandı.

Hükümet, kayıt dışılıkla mücadele için yoğun bir denetim programı başlattı. Edinilen bilgilere göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 900 iş müfettişi ile sahaya indi. 19 sektördeki işyerlerinde teftişler başladı. Bu sektörler arasında ulusal marketler, restoranlar, konaklama, tekstil, maden, çağrı merkezleri, geri dönüşüm ve tarım gibi alanlar bulunuyor. Denetimlerde çalışma süreleri, fazla çalışma, genel ve hafta tatilinde yapılan çalışmalar, ücret ve izin gibi çalışma koşulları inceleniyor.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DENETİMLERİ

İş sağlığı ve güvenliği yönünden ise maden, inşaat, metal, gıda, tekstil, kauçuk, plastik, mineral, geri dönüşüm ve depolama sektörleri ile büyük endüstriyel kazaların olabileceği endüstriyel tesisler teftiş ediliyor. Bu kapsamda, iş yerlerinin mevzuata uygunluğuna dikkat edilerek, çalışanların güvenliği ön planda tutuluyor.

212 MİLYON TL CEZA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kayıt dışılıkla mücadelenin kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti. Bakanlık, "2023'te gerçekleştirilen teftişlerde, 315 milyon lira işçi alacağının ve 160 milyon lira kamu alacağının ödenmesi temin edilerek, mevzuata aykırılık tespit edilen iş yerlerine 435 milyon lira idari para cezası uygulandı. 2024 yılının ilk yarısında gerçekleştirilen teftişlerde ise 132 milyon lira işçi alacağının ve 37 milyon lira kamu alacağının ödenmesi sağlanarak, mevzuata aykırılık tespit edilen iş yerlerine 212 milyon lira idari para cezası uygulandı," açıklamasında bulundu.