E-TİCARET YAPAN KADIN KOOPERATİLERİNE DESTEK

​​​​​​​Kadın kooperatiflerinin görünürlüklerini artırmak ve ekonomik açıdan desteklemek amacıyla e-ticaret yapan kadın kooperatiflerine tek bir platform üzerinden erişim imkanı sağlanacak.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yaptığı yazılı açıklamada, sürdürülebilir kalkınma ve istihdamı artırmada önemli bir rol üstlenen kooperatiflerin geçmişten günümüze her daim toplumsal ve ekonomik ihtiyaçlara çözüm üreten önemli kuruluşlar olduğunun altını çizdi. Bakan Göktaş, bu doğrultuda Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzaladıkları Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü ile 81 ilde birçok faaliyet gerçekleştirdiklerini kaydetti.

"Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında kadın kooperatiflerini desteklemeye devam ettiklerini belirten Göktaş, Kadın Kooperatifleri Çalışma Grupları aracılığıyla 910 çalıştay ve bilgilendirme toplantısı düzenlediklerini bildirdi. Kadınların, kooperatifler aracılığı ile ekonomik güçlerini bir araya getirerek kendi iş fırsatlarını oluşturup yaşam kalitelerini yükselttiklerini vurgulayan Göktaş, "Bu kapsamda, 1.012 yeni kadın kooperatifi kurulmasına destek olduk. Ürün geliştirme, gıda güvenirliği ve ürün hikayeleştirme gibi konularda toplamda 1200 kişiye eğitim verdik. Gerçekleştirdiğimiz tüm bu faaliyetlerden, bugüne kadar yaklaşık 45 binden fazla kişi faydalandı" dedi.

TEK BİR PLATFORM ÜZERİNDEN ERİŞİM SAĞLANACAK

Bakanlık olarak verdikleri danışmanlık hizmeti ile kadın kooperatiflerinin ürünlerine "coğrafi işaret" almalarına kolaylık sağladıklarını dile getiren Göktaş, "Kooperatifler E-Ticaret ile Daha Güçlü" temasıyla e-ticaret yapan kadın kooperatiflerinin görünürlüklerini artırmalarına ve ekonomik yönden güçlenmelerine destek olduklarını belirtti. Bakanlığı Kadın Kooperatifleri Ağı Web Portalında kayıtlı olan kooperatiflere yönelik çalışma yürüttüklerini açıklayan Göktaş, "Bu doğrultuda https://kadingirisimci.gov.tr/ web sitemizde bugün itibarıyla “Ben De Varım” uygulamasını kullanıma açıyoruz. Attığımız bu adım ile e-ticaret yapan kadın kooperatiflerinin web sayfalarına https://kadingirisimci.gov.tr/ adresinden ulaşılabilecek. Böylece e- ticaret yapan kadın kooperatiflerine tek bir platform üzerinden erişim imkânı getiriyoruz." ifadelerini kullandı.

PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ

Kooperatiflerin kadınlar için önemli olduğunu vurgulayan Göktaş, "Bu kapsamda geçtiğimiz gün, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile “IPARD Programına İlişkin İşbirliği Protokolü” imzaladık. Bu protokol ile TKDK tarafından kadın girişimcilerin ve kadın kooperatiflerinin kırsal kalkınma desteklerinden daha etkin faydalanmalarını sağlayacağız” ifadelerini kullandı. Göktaş, protokol kapsamında kırsalda yaşayan kadınlara ücretsiz “TKDK Proje Hazırlama Eğitimi” verileceği müjdesini paylaştı.