AKARYAKIT ALIMINDA YENİ DÖNEM

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 8 milyon aracın akaryakıt tüketiminin dijital olarak takip edileceğini açıkladı. Yeni sistemle vergi kaybı önlenecek, kayıt dışılık azaltılacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1 Ocak 2025 itibarıyla ticari araçlar için yürürlüğe girecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin detaylarını açıkladı. Şimşek, “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile 8 milyon aracın 713 milyar liralık akaryakıt tüketimi dijital olarak takip edilecek. Bu sistemle elle plaka girişi ve usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenerek vergi kaybının önüne geçilecek.” dedi.

VERGİ MÜKELLEFLERİ İÇİN YENİ DÖNEM

Yeni sistemin, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınacağını belirten Şimşek, “Akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda taşıtların plaka bilgisi, yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak güvenli şekilde gönderilecek. Bu uygulama ile vergi mükelleflerine ait 8 milyon araç dijital olarak takip altında olacak.” şeklinde konuştu.

KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELE

Şimşek, sistemin akaryakıt piyasasında rekabet eşitliği sağlama ve kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele amacı taşıdığını belirterek, “Akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen satış işlemlerinde vergi güvenliğini sağlamak amacıyla ödeme kaydedici cihazlara plaka bilgilerini otomatik tanımlayan bir sistem kurma kararı aldık. Bu sayede sadece 2022 yılında 75 milyar lira değerinde usulsüz fiş ve faturalardan kaynaklanan yıllık en az 15 milyar lira vergi kaybını önlemeyi hedefliyoruz.” dedi.

BİREYSEL ARAÇLAR İÇİN GÖNÜLLÜ KATILIM

Türkiye’de 2,5 milyon vergi mükellefinin 8 milyon taşıtının bulunduğunu ifade eden Şimşek, bireysel araçların sisteme gönüllü olarak dahil olabileceğini belirtti. “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, bireysel araç sahipleri için de gönüllü katılım sağlayarak genişletilebilecek.” diye konuştu.

YENİ SİSTEMİN DETAYLARI

Sistem, akaryakıt istasyonlarına ve taşıtlara monte edilecek cihazlar ve yazılımlarla entegre bir altyapı olarak tasarlandı. Taşıtların yakıt depo girişine “taşıt tanıma birimi” adı verilen cihazlar yerleştirilecek ve bu cihazlar aracılığıyla elde edilen taşıt kimlik bilgisi güvenli bir şekilde kasaya iletilecek. Uygulama kapsamında yapılan her türlü veri, elektronik ortamda aktarılarak depolanacak, analiz ve izleme işlemleri yapılacak.

CİHAZLAR YIL SONUNA KADAR TAKILACAK

Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, yıl sonuna kadar en az bir pompa ünitesine taşıt tanıma cihazı taktırması zorunlu olacak. Şimşek, “Sistem kapsamında gerekli cihazların yıl sonuna kadar takılması ve sistemin sürekli çevrim içi bağlantılı olması, akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin sorumluluğunda olacak.” dedi.