ARTIK EV KADINLARI DA EMEKLİ OLABİLECEK

Uzun süredir gündemde olan ev hanımlarının emekliliği ile ilgili çalışmalar hız kazandı. Yeni torba yasada, ev hanımlarının isteğe bağlı Bağkur statüsünde prim ödeyerek emekli olabilecekleri düzenlemeler yer alıyor.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yıllardır gündemde olan ev hanımlarının emekliliğini kolaylaştıran düzenlemeyi duyurdu. Işıkhan, "Ev kadınları artık 'evde çalışan kadın' statüsünde görülerek emekli olabilecek. Bu düzenleme, 5 yıllık plan çerçevesinde hayata geçirilecek." dedi.

PRİM ÖDEMELERİ VE DEVLET DESTEĞİ

Sosyal güvenlik uzmanları, ev hanımlarına getirilecek emeklilik düzenlemesinin detaylarını paylaştı. Buna göre; "Ev kadınları, isteğe bağlı Bağkur statüsünde prim ödeyebilecek ve bu primlerin bir kısmı devlet tarafından teşvik edilecek. Yani primlerin bir kısmını devlet ödeyecek, böylece ev kadınlarına önemli bir kolaylık sağlanmış olacak."

EMEKLİLİK PRİMLERİNDE DEVLET DESTEĞİ

Ev kadınlarının isteğe bağlı Bağkur statüsünde prim ödemelerinin üçte birini devlet karşılayacak. Ev kadınlarına emeklilik hakkı, 7200 prim günle sağlanacak. Yatırılacak olan isteğe bağlı sigorta priminin 6400 lira 80 kuruşluk bölümüne, 2133 lira 65 kuruş devlet desteği sağlanacak. Bu emeklilik düzenlemesi sayesinde ev hanımları birçok hakka da sahip olacak. Ayrıca, 7200 gün prim sayısını tamamlayıp emekli olan ev hanımları, sağlık hizmetlerinden de faydalanabilecek.