EHLİYET SINAVLARINA YENİ DÜZENLEME

Ehliyet sınavlarına getirilen yeni düzenlemelerle sahtecilikle mücadele güçlendiriliyor. Geri park uygulamasında başarılı olamayan kursiyerlere ikinci bir şans tanınacak. Bazı değişiklikler ise 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

SINAVDAN MEN SÜRESİ UZATILDI

Ehliyet sınavlarına getirilen yeni düzenlemeyle başkasının yerine sınava girenler veya kendi yerine başkasını sokanların men süresi 2 yıldan 5 yıla çıkarıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikte, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenlemelerin ayrıntıları yer aldı.

GERİ PARK UYGULAMASINA İKİNCİ ŞANS

Yeni yönetmelikle birlikte, kursiyerlerin geri park uygulamasında koniler arasına tek hamlede girememesi durumunda aynı hamleyi bir kez daha yapabilmeleri sağlanacak. Ayrıca, sınav süresi 35 dakikadan 40 dakikaya çıkarıldı ve sınavlar 07.00-21.00 saatleri arasında yapılacak.

ENGELLİ KURSİYERLERE ÖZEL DÜZENLEMELER

Engelli kursiyerler, kendilerine ait veya temin edilecek, engel durumlarına uygun araçlarla eğitim alarak sınavlara girebilecek. Kurum açma işlemlerinde belgelerin alınmasında yaşanan gecikmelerde ek süre verilecek, yeni kimlik kartı ibrazı zorunluluğu getirilecek.

KURSİYERLERİN KAYITLARI DİJİTALLEŞTİRİLECEK

Sahada yaşanan sıkıntıları gidermek ve sahteciliği önlemek amacıyla kursiyerlerin fotoğrafları kayıt esnasında çekilecek ve sisteme yüklenecek. Kursiyer bilgileri teyit edilerek kayıt dışılığın önüne geçilecek. Ayrıca, kursiyerlerin faturaları Özel MTSK Modülüne işlenecek.

DİREKSİYON EĞİTİMİNDE YENİ DÜZENLEMELER

Direksiyon eğitimi dersi sınavlarının ilk 4'ünde başarısız olanlar, ikinci 4 sınav hakkını kullanmak üzere başka bir kursa nakil yapabilecek. Teorik sınavlarda başarılı olup direksiyon sınavında başarısız olanlar, 3 yıl içinde tekrar kayıt yaptırdıklarında teorik eğitimden muaf tutulacak.

SINAV GÜZERGAHLARINDA DEĞİŞİKLİKLER

Sınav güzergahları, il veya ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin belirlediği ve ilgili mevzuata göre onaylanmış 2 farklı rota üzerinde yapılacak. Uygulama alanlarında kolaylaştırıcı işaretler olacak ve engel teşkil edecek durumlar kontrol edilecek.

YENİ SINAV DÜZENLEMELERİ

Sınavlar, sınav yürütme komisyonunca sınav günü sabahı yapılan toplantıda belirlenen güzergahta gerçekleştirilecek. Direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonları, bir günde 10 kursiyerin sınavını yapabilecek.

EĞİTİM VE SINAV ARAÇLARINDA YAŞ HESABI

Eğitim ve sınav araçlarının yaşları, fabrikada imal edildikleri tarihten sonra gelen ilk takvim yılında bir yaşında kabul edilecek şekilde hesaplanacak. Yönetmelik değişikliği kapsamında direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonu üyeleri ve direksiyon usta öğreticileri, 2 yıl içinde hizmet içi tamamlama eğitimine alınacak.