ÜÇ KONFEDERASYONDAN ORTAK BİLDİRİ

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK, ortak bir bildiriyle taleplerini açıkladı. Vergide adalet, asgari ücret ve emekli maaşlarında düzenleme isteyen konfederasyonlar, “Asgari ücret artırılmalıdır. Enflasyonu yükselteceği iddia edilerek asgari ücrete zam yapılmamasını işçiler kabul edemez” dedi.

İşçi konfederasyonları TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK, vergi düzeninde iyileştirme ve asgari ücret ile emekli maaşlarında düzenleme taleplerini genişletti. Üç konfederasyon, bölgelerden başlayarak eylem yapmayı da gündeme aldıklarını açıkladı.

BASIN TOPLANTISINDA ORTAK BİLDİRİ OKUNDU

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan ve DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TÜRK-İŞ Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi. Bildiride, deprem, kriz ve uluslararası gelişmelerin etkilerinin farkında olduklarını belirten Ergün Atalay, ekonomik yönetimin olumsuz etkilerini işçiler, emekçiler ve işsizler olarak ödediklerini vurguladı. "İşçiler, emekçiler, işsizler dayanma gücümüz kalmadı" dedi.

İŞÇİNİN PAYI AZALIYOR

HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, büyümeye rağmen işçinin GSYH içindeki payının düşmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. "Büyümeye rağmen ücretlilerin payı azalıyor. Asgari ücretli çalışan sayısı azalmak yerine artıyor. Refahın adil paylaşımıyla ilgili tersine gidiş söz konusu. Türkiye, milli gelirde adaletsiz ülkeler arasında yer alıyor." dedi.

EKONOMİK DURUMUN SORUMLULARI

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ekonomik durumun sorumlularının emek kesimi olmadığını belirterek, örgütlenmenin önündeki engellerin en büyük sorunlardan biri olduğunu ifade etti. TÜİK'in madde sepetindeki fiyatları açıklamaması konusunda dava açtıklarını hatırlattı ve kararlara rağmen açıklamaların yapılmamasını eleştirdi.

İNSAN ONURUNA YARAŞIR YAŞAM TALEBİ

Üç konfederasyonun hazırladığı 10 maddelik ortak bildiri, Arzu Çerkezoğlu tarafından okundu. Bildirideki temel talepler arasında, gelir vergisinde tarife iyileştirilmesi, KDV oranlarının düşürülmesi ve asgari ücretin artırılması gibi maddeler yer aldı.

ORTAK TALEPLER

  • Gelir vergisinde tarife iyileştirilmeli, matrah yeniden düzenlenmeli.

  • Doğalgaz, elektrik, su, ulaşım ve iletişim hizmetleri tüketimindeki KDV yüzde 1'e indirilmeli, temel tüketim mallarından alınan KDV sıfırlanmalı.

  • İşverenin sosyal güvenlik primi indirimi desteği işçiye de sağlanmalı.

  • Enflasyon karşısında ücretlerin eridiği ve TÜİK verisine dayalı artışların gerçek durumu yansıtmadığı belirtilerek, ücretleri enflasyonun temel nedeni olarak gören yaklaşımın terk edilmesi.

  • Asgari ücret artırılmalı.

  • Kamudaki ücret dengesizliği giderilmeli.

  • En düşük emekli aylığı asgari ücrete yükseltilmeli.

  • Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı.

  • Taşeron işçiler kadroya alınmalı.

  • Tasarruf tedbirleri adı altında işçi haklarının geri götürülmemesi.

  • İş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi için iş koşulları iyileştirilmeli.

  • Çalışma hayatında ayrımcılık sona erdirilmeli, ILO’nun 190 sayılı sözleşmesi onaylanmalı.

KİT ÖZELLEŞTİRMELERİNE ELEŞTİRİ

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, KİT yönetim değişikliği çalışmasını sert sözlerle eleştirdi. "Enerji silah gibi, gıda silah gibi, kritik. Bu ülkede beraber yaşıyoruz. Ne oluyor, bitiyor biliyoruz. Özel sektörün kazandığı para ortada. Bunlar bizi köle, maraba zannediyor" dedi. Atalay, ekonomik zorlukların maliyetinin ücretlilere yıkılmaması gerektiğini belirterek, "Nefes almakta zorlanıyoruz. Evde ekonomik kriz varsa o evde huzur yoktur" dedi.