SANAYİCİ KUR VE ENFLASYON ARASINA SIKIŞTI
Denizli Sanayi Odası, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan’ın da katıldığı toplantıda sanayici ve bakanlık yetkililerini buluşturdu. DSO’da yapılan Denizli Sanayi Buluşmaları toplantısının açılışında konuşan Başkan Kasapoğlu, sanayicinin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, hükümetten ekonomide üretime dayalı politikalar beklediklerini söyledi. Kasapoğlu, “Sanayici düşük kurla enflasyon arasına sıkışmış durumda” diye konuştu.
DSO’nun Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğinde düzenlediği Denizli Sanayi Buluşmaları Toplantısı, DSO Feridun Alpat Konferans Salonunda yapıldı. Vali Ömer Faruk Coşkun, PAÜ Rektörü Prof.Dr. Ahmet Kutluhan, CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, DSO Meclis Başkanı Okan Konyalıoğlu, oda başkanları, sanayiciler ve bürokratların katıldığı toplantıda sanayicilerin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri değerlendirildi.
“DENİZLİ’NİN ENERJİSİNİ GÖRDÜNÜZ”
Toplantının açış konuşmasını yapan DSO Başkanı Selim Kasapoğlu, Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan’la birlikte Çardak OSB, Denizli OSB, Model Fabrika, Makine İhtisas OSB’yi gezerek Denizli sanayisinin geldiği noktayı ve üretme azmini birlikte yerinde gördüklerini belirterek, “Bakan yardımcımız Denizli’nin sanayi geleceğini nasıl kurgulayacağımız tartışmak için bugün buraya geldi. Denizli sanayicisi Ankara tarafından kendini yıllardır ihmal edilmiş olarak görüyor. Siz bugün şehrin enerjisini gördünüz. Tüm arkadaşlarımızın enerjisini gördünüz. Herkes burada bir şeyler yapmaya hevesli, gayretli. Ancak bugün ülkenin uygulanan politikalar sonrasında geldiği durum da hepimizin malumu. Kaynaklar artık eskisi gibi değil. Sizler de bunu ifade ediyorsunuz ama biz bu noktada Denizli olarak geçmişten alacaklı olduğumuzu düşünüyoruz ve bundan sonra Denizli’ye gelecek desteklerde de bize biraz toleranslı davranılması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü çok projemiz var, yapmamız gereken çok iş var, hedeflerimiz var. Bu noktada sizlerin desteğin tabii bizler için çok önemli” diye konuştu.
“SANAYİCİ DÜŞÜK KUR-ENFLASYON ARASINA SIKIŞMIŞ DURUMDA”
Sanayicinin son dönemde yaşadığı mali sorunlara da değinen Kasapoğlu, “Bugün Denizli’yi aşan Denizli sanayicisini aşan sıkıntılı bir pozisyonun içindeyiz. Uygulanan kur politikası ile yüksek enflasyon arasında sanayici maalesef sıkışmış durumda. Sanayicimiz üretmekte zorlanıyor. Bu faiz oranlarıyla bu düşük kur seviyesiyle ihraç etmekte zorlanıyor. Hepimiz zorlanıyoruz. Bugün Denizli’de burada birçok arkadaşımız var. Birçok sanayicimiz var. Hepimiz ikinci üçüncü kuşağıyız burada ama böyle bir zor dönemi ne bizden önceki kuşak ne ondan önceki kuşak yaşadı. Bunun içinden çıkılması için bize göre Türk ekonomisinin, yönetimin hazine ve maliye odaklı olmaktan çıkıp üretim ve sanayi odaklı politikalar üretir hale gelmesi gerekiyor maalesef. Çünkü bu denklemde bu sıkışıklıkta sanayicinin maalesef nefes alması mümkün değil. Bugün burada birçok sanayicimiz var. Her şeyi bırakalım, yatırım sermayesini, makine sermayesini sadece işletme sermayelerimizin faizini karşılayacak, parayı kazanamıyor maalesef sanayici” şeklinde konuştu.
BAKAN YARDIMCISINDAN DESTEK İSTEDİ
Sanayicinin yüksek kur talep eden pozisyonda olmadığını, kurun rekabet edilebilir noktada olması gerektiğini, öncelikli sorunun enflasyonun düşürülmesi olduğunu ifade eden Kasapoğlu, “Bizim amacımız kur yükseltmek değil, yüksek kur olsun istemiyoruz. Ya kuru yükseltin yada üretim maliyetlerimizi düşürün diyoruz. Çünkü rekabet edemiyoruz, mücadele edemiyoruz. Dün akşam bir makineci arkadaşımızla konuştuk. Söylediği şey şu, benim ürettiğim makine Türkiye'de İtalya'dan pahalı, Almanya'dan pahalı. Türk üreticisini biz bu şekilde nasıl ayakta tutacağız? Yani ülkemizin refahı içi sadece kur, enflasyon, faiz denkleminde mi yürüyeceğiz? Biz devlet olarak Sanayi Bakanlığının bize önderlik etmesini, bizi korumasını bizim haklarımızı en üst merciler de savunmasını talep ediyoruz. Çünkü bir ülkenin refahı ancak üretim demek. Ve bu üretimi sağlayacak güç sanayiciler. Bu sanayicilere destek verin. Çıkan her yeni kanun maalesef hep sanayicinin aleyhine işliyor. Uzun bir dönemdir hâlâ daha sanayici konuttaki elektrik ve doğalgaz fiyatının 2 katına elektrik kullanıyor. Türkiye tarihinde hiç böyle bir dönem olmamıştır. Konkordato ile ilgili sıkıntılar var. Bu konuda bir düzenlemeye ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü birçok firmada da konkordato kurallarının suistimal edildiğini, sağlam firmaların da konkordato alan firmalar yüzünden sıkıntıya girebileceklerini tahmin ediyoruz. Yaşadığımız sıkıntılar, problemler bunlar ülkenin yaşadığı sıkıntının içine girdiği dönemin farkındayız. Bu sürecin geçici olmasını diliyoruz. Artık Türkiye’nin kur enflasyon ve yüksek faiz politikasından bir an evvel çıkıp üretim odaklı, ihracat odaklı, istihdam odaklı politikalar geliştirmesini temenni ediyoruz” dedi.
BAKAN YARDIMCISI İNAN: BUGÜN DENİZLİ’NİN ENERJİSİNİ HİSSETTİK”
Kasapoğlu’nun ardından söz alan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan ise, Denizli’nin önemli üretim şehirlerinden biri olduğunu belirterek, yıllardan süzülüp gelen tecrübelerin Denizli’yi üretimde önemli merkezlerden biri haline getirdiğini belirterek, “Bugün Denizli’nin enerjisini kuvvetli bir şekilde hissettim. Zor dönemler olabilir. Ama bu kuvvetli ruh, hem Denizli’yi hem ülkemizi geleceğe taşıyacak motor güç olacaktır. Bir türbülanstan geçiyoruz. Özellikle pandemi sonrası dünyada birçok çalkalanma oldu. Ülkemizin kendine özel koşullarında başka türbülanslar yaşadık. Ama ben bu sorunları aşacağımızı düşünüyorum. Şu anda bir nefes tutma döneminden geçiyoruz. Ama bu dönemi önümüzdeki yıldan itibaren ilanihaye arkamızda bırakacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
Toplantının basına kapalı bölümünde sanayiciler yaşadıkları sorunları Bakan Yardımcısı İnan ve bakanlık bürokratlarına aktardı, çözüm önerileri konuşuldu.