BUĞDAYIN FİYATI 7 BİNİN ALTINA DÜŞTÜ

İlkbaharda yağışların azlığı nedeniyle kalite ve rekolte düşüklüğü yaşanan ekmeklik buğdayın tonu 7 bin liranın altına düştü. Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici; “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyat açıklamasından sonra, özel sektör fiyatları giderek düşürmeye başladı” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), geçtiğimiz ay 2024 yılı buğday ve arpa alım fiyatlarını açıklamıştı. 2024 mahsulü hububat alım fiyatları (2. gruplar için) ton başına; makarnalık buğdayda 10 bin TL, ekmeklik buğdayda 9 bin 250 TL, arpada ise 7 bin 250 TL olarak belirlenmişti. Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, TMO’nun açıkladığı hububat alım fiyatlarının üreticileri hayal kırıklığına uğrattığını belirtmişti.

BUĞDAYIN FİYATI 7 BİNİN ALTINA DÜŞTÜ

TMO’nun, ekmeklik buğdayın tonunu 9 bin 250 lira olarak açıkladığını hatırlatan Başkan Gemici, ekmeklik buğday fiyatlarının 7 bin liranın altına düştüğünü ifade etti. Bakan Gemici; “Ekmeklik buğdayda, bizim açıkladığımız maliyet rakamları 10 lira 87 kuruştu. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyat açıklamasından sonra, özel sektör fiyatları giderek düşürmeye başladı” dedi.

BUĞDAYIN FİYATI 7 BİNİN ALTINA DÜŞTÜ

REKOLTE VE KALİTE DÜŞÜK

Arpa ve buğdayların gelişim döneminde yeterli yağışların yaşanmaması rekolte ve kaliteye de yansıdı. Konuya ilişkin de açıklama yapan Başkan Gemici; “İlklim değişikliği, kuraklık ve yeteri kadar yağış alamamasından dolayı kalite ve rekoltede sıkıntımız var. Verimler ve kalite düşük” ifadelerini kullandı.