O ABONELERDEN PARA ALINMAYACAK

Elektrik tüketicilerine yönelik değişiklikler içeren taslağa göre, 24 ay düzenli fatura ödeyen mesken aboneleri, yeni yapacakları sözleşmelerde güvence bedeli ödemeyecek. Kaçak elektrik kullanımı ceza katsayısı artırılacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinde (Yönetmelik) yapılması öngörülen değişikliklerle ilgili taslak hazırladı. EPDK'dan yapılan açıklamada, 2018'de yürürlüğe giren yönetmelikte çeşitli tarihlerde değişiklikler yapıldığı , gelinen süreçte ise gerek kuruma ulaşan talepler gerekse de uygulamada ortaya çıkan gereklilikler sebebiyle yönetmelikte değişiklik veya ilave düzenleme yapma ihtiyacı doğduğu belirtildi.

TASLAK 15 GÜN SÜREYLE GÖRÜŞE AÇILDI

Gerekli değişiklikleri yapmak amacıyla hazırlanan "Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı" ilgililerin görüşlerinin alınması için EPDK'nin internet sayfasında 15 gün süreyle görüşe açılırken, ilgililerin değişiklik taslağı hakkındaki görüş ve önerilerini, gerekli değerlendirmelerin yapılabilmesini teminen 26/07/2024 tarihi mesai bitimine kadar “Görüş Formu” kullanılarak (MS Word formatında) [email protected] e-posta adresine ve yazılı olarak kurumun Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığına göndermeleri gerektiği bildirildi.

ÖDEMELERİNİ DÜZENLİ YAPAN MESKEN ABONELERİ

Yönetmeliğin mevcut hali ile yapılması öngörülen değişikliklerin bir arada ve karşılaştırmalı şekilde yer aldığı taslakta, "Güvence bedeli alınmayan tüketiciler" kısmına yeni eklemeler yapıldı. Buna göre, "Tedarikçisi ve tüketici grubu aynı kalmak kaydıyla, perakende satış sözleşmesi kapsamında elektrik enerjisi tedarik etmekteyken, kullanım yerini değiştiren veya mevcut sözleşmesine ek olarak farklı bir kullanım yerinde yeni bir perakende satış sözleşmesi yapan ve son 24 aylık döneme ait tüm fatura ödemelerini son ödeme tarihine veya ikinci bildirimde belirtilen tarihe kadar yapmış olan mesken tüketicilerinden" güvence bedeli alınmayacak. Fakat "güvence bedeli alınmayan bir kullanım yerine ait tüketim faturasının ikinci bildirim sonrasında ödenmemesi durumunda" bu tüketiciden güvence bedeli tahsil edecek.

Yönetmelikte yapılacak değişiklikle, 28/2/2019 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan "İhtiyaç Sahibi Hanelere Elektrik Tüketim Desteği Verilmesi Hakkındaki Cumhurbaşkanı Kararı" uyarınca, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ile 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında aylık veya düzenli sosyal yardım almaya ilişkin hak sahipliği verilen haneler için, hak sahibi adına yapılacak perakende satış sözleşmesi kapsamında güvenve bedeli alınmayacak.

YABANCI UYRUKLU TÜKETİCİLERE ÖNLEM

EPDK, yabancı uyruklu tüketicilerin aboneliği sonlandırmadan ve faturalarını ödemeden  kullanım yerini terk etmesini, yasal takibe konu borcun artmasını dikkate alarak bunlara karşı güvence bedelinde düzenleme yaptı. Taslağın kabul edilmesi halinde, tahsilat riski sebebi ile Türk vatandaşı olmayan kişilere ilk abonelik işlemlerinde mevcut güvence bedeli yüzde 50 daha fazla uygulanacak. Fatura ödemelerini 24 ay düzenli yapan yabancı uyruklu mesken aboneleri de daha sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödememe hakkından yaralanaacak.

KAĞIT İSRAFINA SON

Kağıt ve zaman israfının önüne geçmeyi hedefleyen taslağa göre, perakende satış sözleşmesi kurulumunda temel bilgileri içeren sayfa abonenin imzasına sunulacak. Sözleşmenin tamamı ise dijital ortamda aboneye iletilecek. Uzaktan okuma işlemi yapılan kullanım yerleri için talep alınmaksızın, mesken tüketici grubunda yer alanlar hariç olmak üzere tüm tüketiciler için tüketicinin onayının alınması şartıyla ödeme bildirimi/fatura yalnızca elektronik ortamda gönderilebilecek.

KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMINDA YENİ DÜZENLEME

Kaçak elektrik kullanımına ilişkin yeni düzenlemelerin de yer aldığı taslakta, kaçak elektrik tespit, tahakkuk, faturalandırma ve tahsil işlemleriyle ilgili yapılması öngörülen değişiklikler yer aldı. Buna göre, kaçak elektrik kullanımı ceza katsayısı artırılacak ve kaçak kullanımı tespit edilen kişiler daha fazla ceza ödeyecek. Yüksek kaçak oranlı bölgelerde herhangi bir asayiş sorununa meydan vermeden kaçak miktarın tespiti ve önlenmesi için her türlü teknolojik imkan ve veri kullanımı artırılacak.

Kaçak elektrik tespiti için sahaya girilmesinin engellenmesi ve ilgili durumun video kaydı ile tutanak altına alınması halinde, kaçak tespit ve tahakkuk işlemleri için dağıtım şebekesinde kullanılan uzaktan okuma ve izleme sistemi gibi teknolojik imkanlar kullanılabilecek. Bu madde kapsamında düzenlenen tüm tutanakların bir örneği kullanım yerine bırakılıp, iletişim bilgilerinin bulunması halinde kısa mesajla bilgilendirme yapılacak. Kaçak kullanımın yüksek olduğu fider üzerinde yer alan düzenli kullanıcıların enerji tedariğinin sağlanması şartıyla, fider bazlı enerji kesintisi yapılabilecek.