ŞEMİKLER’DEKİ İMAR DEĞİŞİKLİĞİNE İTİRAZ ETTİLER

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Merkezefendi Belediyesi tarafından imar değişikliği yapılarak yapılaşmaya açılan Şemikler Mahallesindeki spor alanı ile ilgili rapor hazırladı. Büyükşehir ve Merkezefendi belediyelerine gönderilen yazıda, uygulamanın yönetmeliğe aykırı olduğu ve yargı yoluna gidileceği belirtildi.

TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Öztürk imzasıyla yayınlanan raporda imar kanunlarına ve yönetmeliklere aykırılıklara yer verildi. TMMOB’un Denizli Büyükşehir ve Merkezefendi belediyelerine gönderdiği rapor şu şekilde; Şemikler Mahallesinde bulunan 791 ada 1 nolu parselin Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 11.01.2011 tarihli kararı ile 1/5.000 Ölçekli Nazım İmar Planında “Spor Alanı” olarak planlandığı, aynı parselin 20.11.2018 tarih ve 1078 sayılı kararla 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planında da “Spor Alanı” olarak belirlendiği vurgulandı.

BELEDİYE MECLİSİNDE PLAN DEĞİŞİKLİĞİ YAPILIP ASKIYA ÇIKARILDI

Mülkiyeti, özelleştirme kapsam ve programında bulunan Sümer Holding A.Ş.’ye ait parsel için Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca hazırlanarak; 24.05.2024 tarihli ve 8530 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanan 1/25.000 ölçekli nazım imar planı değişikliği, 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği yapılarak spor alanından, ticaret+konut alanı, trafo alanı, park ve yeşil alana dönüştürüldüğü ifade edilen raporda kararın 1 ay süreyle askıya çıkarıldığına dikkat çekildi.

PLANLAMA ESASLARINA AYKIRI

TMOOB İKK tarafından iki belediyeye gönderilen raporda, söz konusu parselde ada bazında emsal 1.00 iken yapılan plan değişiklikleri neticesinde 1 no.lu parsel için E:1.50 olarak düzenlenerek emsal artışı gerçekleştirildiğine dikkat çekildi, “ Dolayısıyla bu tür bir emsal arttırımına gitmek ada bazında diğer parseller içinde örnek teşkil edecek olup şehircilik planlama esaslarına aykırılık teşkil etmektedir. Plan değişikliği sonucunda kentsel ve sosyal donatılar açısından, mevcut kentsel alanların ticaret+konut alanına dönüştürülmesi sonucu oluşacak artan nüfusa gerekli sosyal donatı ihtiyacı karşılanamamaktadır. Bu plan değişikliğinin yapı yoğunluğu artırılarak, yeni kentsel yeşil alanlar yerine nüfusa ek sosyal donatı alanı bırakılmadan yapılması planlama esasları, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırıdır” ifadeleri kullanıldı.

BÖLGEDE SOSYAL ALTYAPI ALANI İHTİYACI DOĞACAK

Yönetmelikler gereği imar değişikliği yapılan alan eşdeğer alan gösterilmediği de detaylı olarak vurgulanan raporda, “ Plan değişiklikle konu 791 ada 1 parsel mevcut imar planında spor alanı olarak planlı bulunmakta iken onaylanan plan değişikliği ile yukarıda belirtilen 3194 sayılı İmar Kanunu ve Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği hükümlerine aykırı olarak şekilde mevcut imar planlarının sosyal ve teknik altyapı değişen borsalak, mevcut imar planlarında kişi başına düşen “Açık ve Yeşil Alan (Spor Alanı) miktarını azaltmaktadır. Onaylanan plan değişiklikleri bu haliyle Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği hükümlerine açıkça aykırıdır. Onaylanan imar planı değişikliklerinde mevcut imar planından kaldırılan “Spor Alanına” eş değer bir “Spor Alanı” veya başka bir “Açık Yeşil Alan” ayrılmamıştır. Bu haliyle de bahse konu imar planı değişiklikleri imar mevzuatına açıkça aykırılık içermektedir. Planların dışında esaslı olarak dikkate alınması gereken, nüfus artışı ve kentsel dönüşüm projeleri neticesinde, planlanan bölge nüfusu için gerekli sosyal altyapı olanaklarının yetersiz kalacağıdır. Yeni projelerle birlikte bölgelerin nüfusu artmakta ve bu artış doğrultusunda yeni sosyal altyapı ihtiyaçları da ortaya çıkmaktadır” tespitlerine yer verildi.

Raporun sonuç bölümünde söz konusu plan değişikliklerinin açıklanan gerekçelerle, 3194 sayılı İmar Kanunu ve Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği hükümlerine, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına açıkça aykırı olduğu belirtilerek, Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanmış olan değişikliğe itiraz edildiği vurgulanıp, gereğinin yapılması talep edildi.