9. YARGI PAKETİ, KOMİSYONDA KABUL EDİLDİ

Kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Yeni düzenlemeler, icra ve iflas işlemlerinden avukatlık ve yargı sistemine kadar birçok alanda önemli değişiklikler içeriyor.

İcra ve İflas Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, elektronik ortamda açık artırma suretiyle satışta önemli düzenlemeler getirildi. Teklifler arasındaki fark, satışa çıkarılan malın muhammen kıymetinin binde beşinden ve en az 1000 TL'den az olamayacak. Açık artırma süresinin son 10 dakikasında yeni bir teklif verilmesi durumunda artırma 3 dakika uzatılacak ve uzama süreleri toplamı bir saati geçemeyecek. Adalet Bakanlığı, bir saatlik süreyi kısaltma, uzatma veya kaldırma yetkisine sahip olacak.

PARASAL SINIRLARDA YENİDEN DEĞERLEME

İcra ve İflas Kanunu'nun Ek 1'inci maddesinde yapılan düzenlemeyle, parasal sınırlarda yeniden değerleme oranında artırma yapılması sonucunda belirlenen sınırların 1000 TL'yi aşmayan kısımları dikkate alınmayacak. Ayrıca, istinaf ve temyiz kanun yoluna başvuruda esas alınan parasal sınırda yeniden değerleme nedeniyle meydana gelen artışlar, bölge adliye mahkemesinin kaldırma veya Yargıtay'ın bozma kararları üzerine yeniden verilen kararlar hakkında uygulanmayacak.

ADLİ YARDIM VE BAROLAR ARASI DAĞITIM

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda, Avukatlık Kanunu'nda yapılan değişiklikle, adli yardım ödeneğinin barolar arasındaki dağıtımında yeni düzenlemeler getirildi. Birden fazla baronun bulunduğu illerde, adli yardım ödeneği, belirli kriterlere göre dağıtılacak. Ayrıca, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nda soru sayısı 100'den 120'ye çıkarılarak, yeni hukuk alanları sınav kapsamına alındı.

İDARİ YARGILAMA USULÜ KANUNU DEĞİŞİKLİKLERİ

İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, konusu 31 bin TL'yi geçmeyen vergi davaları ve idari işlemlere karşı açılan iptal davaları hakkında verilen kararlar kesin olacak ve istinaf yoluna başvurulamayacak. Konusu 920 bin TL'yi aşan davalar ise temyiz edilebilecek.

HAKİM VE SAVCI YARDIMCILIĞI SINAV DÜZENLEMELERİ

Hakim ve Savcı Yardımcılığı Sınavı'nda soru sorulacak alanlara milletlerarası hukuk ve milletlerarası özel hukuk eklendi. Ayrıca, mülakata çağrılacak aday sayısında değişiklik yapılarak, ilan edilen kadro sayısının bir katı fazlası aday mülakata çağrılacak.

YEDİEMİN OTOPARKLARINDAKİ ARAÇLARIN SATIŞI

Karayolları Trafik Kanunu'ndaki değişiklikle, yediemin otoparklarında sahipleri tarafından teslim alınmayan araçların satış usulü yeniden düzenlendi. Bu araçların satışı için ilgili kurumlara bildirimde bulunulacak ve satış işlemleri başlatılacak. Araç üzerindeki tüm şerhler, satış tarihinden itibaren kalkmış sayılacak.

KADININ SOYADI VE SOYBAĞI DAVALARI

Anayasa Mahkemesi'nin "kadının soyadına" ilişkin iptal kararı doğrultusunda, Türk Medeni Kanunu'nda düzenlemeler yapıldı. Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alacak ve yazılı başvuru ile önceki soyadını da kullanabilecek. Ayrıca, soybağının reddi davaları ve evlat edinilen çocukların nüfus kayıtlarına ilişkin değişiklikler de pakette yer alıyor.

ARABULUCULUK VE TMSF DÜZENLEMELERİ

Arabuluculuk Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, anlaşma belgesinin taraflarından biri tapu müdürlüğünden tescil talebinde bulunabilecek. Ayrıca, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama ve terörizmin finansmanı suçlarıyla ilgili şirketlere TMSF kayyum olarak atanabilecek. Bu durumda, TMSF kayyumluk hak ve yetkilerine sahip olacak ve şirketlerin genel kurul yetkileri TMSF tarafından kullanılacak.