ÖĞRETMENLİKTE YENİ DÖNEM

TBMM Genel Kurulu'nda Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin 16 maddesi daha kabul edildi. 

 

Kabul edilen maddelere göre, öğretmenlik, genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi bakımından hazırlığı gerektiren özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlanıyor. Öğretmen olarak istihdam edilecekler, öğretmenlik mesleğine kaynak teşkil eden en az lisans düzeyinde yükseköğretim programlarından veya denkliği kabul edilen yurt dışı yükseköğretim programlarından mezun olan ve hazırlık eğitiminde başarılı olanlar arasından seçilecek.

HAZIRLIK EĞİTİMİ VE ŞARTLAR

Öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde belirlenen teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecek. Hazırlık eğitiminin süresi 4 dönem olacak, ancak öğretmen adayının mezun olduğu yükseköğretim programına göre bu süre 3 dönem olarak uygulanabilecek. Hazırlık eğitimine alınacak adaylar, atama izni verilen pozisyon sayısını geçmemek üzere sınav puanı üstünlüğüne göre belirlenecek.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE BAŞARI KRİTERLERİ

Hazırlık eğitimine alınacaklara güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak. Her bir teorik dersten en az iki yazılı sınav yapılacak ve 100 üzerinden 60 ve üzerinde olanlar başarılı sayılacak. Teorik derslerden başarısız olanlara ek sınav hakkı verilecek. Uygulamalı derslerde başarı için ise 100 üzerinden 70 ve üzerinde puan almak gerekecek.

DİSİPLİN CEZALARI VE KURALLAR

Öğretmen adaylarına uygulanacak disiplin cezaları da belirlendi. Akademi personelini veya öğretmen adaylarını tehdit etmek, sınavlarda kopya çekmek veya çektirmek gibi ciddi ihlaller, öğretmen adayının Akademi'den çıkarılmasına neden olabilecek. Daha hafif ihlaller için ise kınama veya ödemelerden kesinti gibi cezalar öngörülüyor.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK

Hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayanlar ve gerekli şartları taşıyanlar, Devlet Memurları Kanunu kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecek. Sözleşmeli öğretmenlerin yerleştirilmeleri, atamaya esas başarı puanına göre tercihleri doğrultusunda yapılacak. Sözleşmeli öğretmenler, 3 yıl süreyle başka bir yere atanamayacak ve 3 yılın sonunda kadrolu öğretmenliğe atanma hakkı kazanacak.

MESLEKİ GELİŞİM VE KARİYER BASAMAKLARI

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen ve yöneticilerin mesleki gelişimlerinde sürekliliği sağlamak üzere planlı, sürdürülebilir, izlenebilir ve mesleki uygulamalarla bütünleşik mesleki gelişim faaliyetleri düzenleyecek. Öğretmenlik mesleği; öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağından oluşacak. Uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları, belirli eğitim ve tecrübe şartlarını sağlayan öğretmenlere verilecek.

YÖNETİCİ GÖREVLENDİRME

Eğitim kurumu müdürü veya müdür yardımcısı olarak ilk defa görevlendirilecek adaylar, Milli Eğitim Akademisi tarafından düzenlenen yönetici yetiştirme programına alınacak. Bu program sonunda yapılan sınavda başarılı olanlar, vali onayı ile yönetici olarak görevlendirilecek. Yöneticiler, 4 ders yılı için görevlendirilecek ve aynı eğitim kurumunda en fazla 8 ders yılı görev yapabilecek.