SEBASTOPOLİS’İN STATÜSÜ DEĞİŞTİ

Denizli’nin Tavas İlçesi’nde bulunan Sebastopolis Antik Kenti’nin statüsü, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan kararla değiştirildi. Daha önce 2’nci derece sit alanı olan antik kentin bulunduğu alan, 1’inci derece sit alanı oldu.

Denizli’nin Tavas İlçesi’ne bağlı Kızılca Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Sebastopolis Antik Kenti, geniş yerleşim izlerine rağmen yüzeyde yapı dokuları bulunuyor. Yapıların bazı bölümlerinin yüzeyde görülen şehrin büyük bölümü erozyon nedeniyle toprak altında kaldı. Antik kentin ilk kuruluşu bilinmiyor ancak, yüzeydeki kalıntılar Roma ve Bizans dönemlerine ait olduğu tespit edildi. Kalıntıları; Höyük Tepesi, stadyum ve nekropolden oluşuyor.

 2’İNCİ DERECE SİT ALANIYDI

Sebastopolis Antik Kenti’nin bulunduğu alan, 3 Mayıs 1989 yılında İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun aldığı kararla 2’nci derede sit alanı olarak tescillenmişti. 2017 yılında Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun aldığı kararla son şeklini alan antik kentte statü değişikliği yapıldı.

BİRİNCİ DERECE SİT ALANI OLDU

İçerisinde bir yerleşim yeri bulunmadığından ve taşınmaz kültür varlığı özelliği gösteren Sebastopolis Antik Kenti, 1’inci derece sit alanı olarak tescil edildi. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan karar, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.