DARBECİ KURMAY BAŞKANI HALA FİRARDA

Denizli'de 15 Temmuz 2016'daki FETÖ'nün darbe girişiminde aktif rol oynayan isimlerden eski 11. Komando Tugayı Kurmay Başkanı yarbay Fahrettin Demir, 16 Temmuz sabahı sivil elbiselerini giyerek Çardak Havalimanındaki tel örgülerden atlayıp kaçtı. Hala firarda olan eski kurmay başkanı Demir, kırmızı bültenle aranıyor.

 

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişimini Denizli'de organize eden isimlerden olan eski 11. Komando Tugayı Kurmay Başkanı yarbay Fahrettin Demir de başarısız olduklarını anlayınca firar eden darbeciler arasında yer alıyor. Denizli'deki komandoları Çardak Havalimanı'na götüren ve oradan uçakla Ankara'ya sevk etmeye çalışan dönemin 11. Komando Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı yarbay Fahrettin Demir, çareyi tel örgülerden atlayıp kaçmakta buldu.

PLAN YAPTILAR

Eski kurmay başkanı Demir, 15 Temmuz'dan üç gün önce 12 Temmuz 2016'da yıllık izinden dönen eski tugay komutanı tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır ve eski Söke Garnizon Komutanı albay Erol Akman ile akşam saat 22.00'de kışla gazinosunda bir araya geldi. Cep telefonlarını askere veren üçlü, kamelyada darbe hazırlıklarını başlattı. 14-17 Temmuz tarihleri arasında üst komutanlık ziyareti ve denetime yönelik 4 günlük sözde eğitim faaliyeti planlaması yapılırken, yıllık planda olmayan eğitimi daha rahat yapma bahanesiyle de bağlı bulunulan Ege Ordu Komutanlığına bilgi verilmedi.

Darbe girişimi sırasında 11. Komando Tugay Komutanı olan ve darbecilerin sözde atama listesinde "Denizli sıkıyönetim komutanı" olarak adı geçen Kamil Özhan Özbakır, 13 Temmuz'da resmi aracına sivil plaka taktırıp 13 Temmuz'da Aydın-Söke'deki tugay komutan yardımcılığında eski albay Erol Akman ile görüştükten sonra İzmir'e geçti. Telefonda "ağabey" olarak hitap ettiği bir kişiyle konuşan Özbakır, oradaki görüşmelerinin ardından gece Denizli'ye döndü.

DARBE GİRİŞİMİ ERKENE ALINDI

Komando yürüyüşü, motorlu intikal ve üs bölgesi işgalini kapsayan eğitim faaliyetinde,  Söke'den gelen birliklerin katılımıyla 11. Komando Tugay Komutanlığı kışlasında 15 Temmuz sabahına kadar eğitim gerçekleştiren askerlere, 16 Temmuz saat 03.00'te Çardak Hava Meydan Komutanlığına motorlu intikal yapmak üzere istirahat verildi. Darbe girişiminin erkene alınması üzerine Çardak Hava Meydan Komutanlığına motorlu intikal saati 23.00'e alındı. Tugay Komutanlığı eski kurmay başkanı yarbay Fahrettin Demir ile Söke'deki birliğin komutanı eski albay Erol Akman öncülüğünde Çardak Hava Meydan Komutanlığına giden 550 komanda, Kayseri Erkilet Askeri Havaalanından gelecek C-130 ve C-160 tipi iki kargo uçağı ile Ankara'ya gitmeyi planlıyordu.

Eskortsuz olarak yola çıkan askerlerin üç günlük erzak alınmasının istendiği Çardak Havalimanında valilik emri ile elektriklerin kesilmesi, iş makinelerinin piste çekilmesi, yakıt ikmaline karşı havaalanındaki deponun boşaltılması ve kargo uçaklarının iniş yapamaması, komando birliklerinin Ankara'ya intikalini önledi. Sabaha kadar Çardak Havalimanı'nda bekleyen ve son ana kadar darbe düşüncesinden vazgeçmeyen eski kurmay başkanı Demir, askerlere silah ve mühimmat dağıtılması emri vererek, kendilerini teslim almaya gelecek polislerle çatışmalarını istedi.

TEL ÖRGÜLERDEN KAÇTI

Demir, Çardak Hava Meydan Komutanlığı yerine Çardak Havalimanı'na giden askeri birliklerin önünün vatandaşlar tarafından kesilmesi üzerine, araçların halkın üzerine sürülmesini söyleyerek, "Gerekirse Sisi gibi ezip geçin." talimatı verdi. Birçok askeri personel, işin iç yüzünü anlayıp teslim olurken, teslim olmayıp gerekirse ateş edilmesi emrini veren Demir, 16 Temmuz sabahı yanında getirdiği sivil elbiselerini giyip havalimanının tel örgülerinden atlayarak kaçtı.

Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki davada, eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır başta olmak üzere birçok isim müebbet hapis cezasına çarptırılırken, firari sanık eski kurmay başkanı yarbay Fahrettin Demir hakkındaki dava dosyadan ayrıldı. Kırmızı bültenle aranan firari sanık Demir'in yargılanması devam ediyor.