VERGİ PAKETİ BUGÜN MECLİS'TE

AK Parti kurmayları, uzun süredir kamuoyunda tartışılan vergi paketine son şeklini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulan raporda en düşük emekli maaşı alanlara yapılacak zamların bütçeye etkileri detaylı olarak incelendi. En güçlü seçeneğin 12 bin TL olduğu belirtilirken, bu rakamın Erdoğan’ın onayı ile 12 bin 500 TL’ye çıkarılabileceği de ifade edildi.

AK Partili kurmaylar, en düşük emekli maaşlarına yapılacak zamma ilişkin üç alternatif ve mali raporu hafta sonu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sundu. Erdoğan, kendisine sunulan seçeneklere yönelik kararını dün akşam verdi. Bugün ise AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Vergi Paketi’nin detayları ile en düşük emekli maaşına yapılacak zammı açıklayacak. 40 maddelik Vergi Paketi, bugün Meclis Başkanlığı’na sunulacak ve komisyonda görüşüldükten sonra Genel Kurul’da yasalaşacak. Paket, 12 maddesi vergi ile ilgili olmak üzere çeşitli teknik düzenlemeleri içeriyor.

EMEKLİ MAAŞI ZAMMI İÇİN ÜÇ ALTERNATİF

Edinilen bilgilere göre, Erdoğan’a sunulan raporda en düşük emekli maaşı alanlara; 1.500, 2.000 ve 2.500 TL zam yapılmasının bütçeye yükü kalem kalem anlatıldı. Bu zammın Hazine’den karşılanacağı belirtildi. SSK ve Bağ-Kur en düşük emekli maaşı için ilk seçenek 11.500 TL olarak masaya yatırıldı ancak en güçlü ihtimalin 12.000 TL olduğu ifade edildi. Bu formül kabul görürse, aylık bütçeye maliyeti yaklaşık 3 milyar TL, yıllık maliyeti ise 34 milyar TL olacak. Eğer en düşük emekli maaşı 12.500 TL olursa, aylık bütçeye maliyeti 5.5 milyar TL, yıllık maliyeti ise 60 ile 64 milyar TL arasında olacak.

ZAM BEKLENTİSİ YÜKSEK

Yaklaşık bir milyon 610 bin kişinin bu zamdan yararlanması bekleniyor. AK Parti içinde, yapılacak zammın tüm emeklileri kapsaması yönünde bir beklenti var. Ancak bu durumun bütçe açısından zorlayıcı olduğu da belirtiliyor.

VERGİ PAKETİ NELER İÇERİYOR?

AK Partili kurmaylar, uzun süredir tartışılan vergi paketine son şeklini verdi. Yeni yasama yılına bırakılan kapsamlı vergi paketinin içeriği daha dar kapsamlı olacak. 40 maddelik vergi paketinde şu değişiklikler öngörülüyor: Asgari kurumlar vergisi ve asgari gelir vergisi uygulaması getiriliyor, çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınacak, yurt dışı harç fiyatı yükseltiliyor. Ayrıca, başkasının POS cihazını ve IBAN’ını kullananlara para cezası ve çeşitli özel usulsüzlük cezaları artırılıyor.