TURİZMDE ASIL TEHLİKE…

Yüksek enflasyon turizmi vurdu. Yerli turistlerin Yunan adalarını tercih etmesi turizmciyi endişelendiriyor. DENTUROD Başkanı Şen turizmi bekleyen asıl tehlikenin yabancı misafirlerin başka ülkeleri tercih etmesi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz yıl sonu Atina’da görüştüğü Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Yunan adalarında Türk turistlere kapıda bir hafta vize uygulamasına geçileceğini duyurmuştu. Yunanistan’ın Sakız, Midillli, Rodos, Samos, Kos, Meis, Patmos, Leros, Kalimnos ve Simi adalarını kapsayan kapıda vize uygulaması, nisan ayında başladı. Türkiye’deki yüksek enflasyona bağlı otellerin tatil fiyatlarını yükseltmesi üzerine Türk tatilciler, bu yaz Yunan adalarına rotayı kırdı. Yunan adalarında tatilin daha ucuz olmasını fırsat bilen tatilciler, Yunan adalarına akın etti.

“SADECE YUNANİSTAN’DA DEĞİL TÜM AVRUPA’DA UCUZ”

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Gazi Murat Şen; Türkiye’de özellikle döviz kurunun çok değerli olmasından dolayı yurt dışı tatilinin, sadece Yunanistan’da değil tüm Avrupa ülkelerinde daha ekonomik hale geldiğini belirterek,“Bu yüzden vizesi olan, ucuz uçak bileti bulan vatandaşlarımız yurtdışı tatil planlarını değerlendiriyorlar. Bu durum Denizli turizmini etkilemez. Denizli’den Yunan adalarına kalabalık giden bir insan gurubu yok. Pamukkale’nin konumu farklı. Bu durumdan sahil yöreleri etkilenir. Bodrum, Kuşadası, Alaçatı ve Didim gibi yerler etkilenir. Çünkü oralara bir alternatif doğmuş oldu” diye konuştu. 

TURİZMDE ESAS TEHLİKE…

Turizm sektöründe esas tehlikenin önümüzdeki yıl yaşanacağını belirten Şen; “Bu yıl bir şekilde geçiyor. Gelecek yılda döviz kurları böyle göreceli olarak değerli olursa özellikle yabancı misafirler, yerli gurbetçiler başka ülkeleri tercih edecek. Biz, ciddi anlamda misafir kaybedeceğiz. Esas tehlike Türklerin yurtdışını veya Yunanistan’ı tercih etmesi değil, yabancı misafirlerin başka ülkelere yönelmesi.Kovid-19 ve Ukrayna-Rusya Savaşı’nın başladığı dönemde Türkiye’ye çok miktarda Rus gelmişti. Dubai her zaman Türkiye’den daha pahalı bir destinasyondu. Şu anda onlar bile ‘Dubai daha ucuz’ diye oraya gidiyor. Ülke olarak bizim hitap ettiğimiz müşteri gurubunu kaybediyoruz” ifadelerini kullandı. 

“ENFLASYON, BAZI ÜRÜNLERDE YÜZDE 400’LERE ÇIKIYOR”

 Sektör temsilcilerinden Adempira Otel Genel Müdürü Recep Altuntaş ise Türkiye’nin dünya ekonomisi gerçeklerinden uzaklaştığını söyledi. Altuntaş, “Dünyada bir enflasyon var. Avrupa ve Amerika’da enflasyon yüzde 8-9’larda. Şu anda düşüş trendine girdi. Euro ve dolar bazlı olarak onların ülkelerinde yaşamış oldukları enflasyon oranı, bazı ürünlerde ülkemizde yüzde 400’lere kadar çıkıyor. Dolayısıyla ülkemiz, dolar bazlı çok pahalı bir ülke haline geldi. 2021 yılında bir hamburger 1,85 dolarken, bugün aynı hamburger, ülkemizde 8,60 dolarlarda satılıyor. Dolayısıyla insanlara çok pahalı geliyor. Otellere bakarsak; geçtiğimiz günlerde sosyal medyada gördüm. Belçika’dan gelen bir Türk vatandaşı, Yunanistan’da tatilini geçiriyor. Yunanistan’da 20 bin liraya 4 gece tatil yapıyor. Aynı şekilde ülkemizde 4 gecelik rezervasyon için yapılan fiyat araştırmasında 146 bin liralık bir fiyatla karşılaşıyor. Bu durum otelcilerin günahı değil.Otelcilerin girdileri çok yüksek olduğu için maliyetlere yansıtmak durumunda kalıyor. Biz de bunun sıkıntısını yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE, DÜNYANIN EN PAHALI DESTİNASYONLARINDAN BİRİ HALİNE GELDİ”

Türkiye’nin dünyaya entegrasyonda bir kopukluk olduğunu ifade eden Altuntaş; “Bu da ekonomimizin son dönemlerde dengeyi bulma konusundaki sıkıntıların sonucudur. Umut ediyorum, hükümetimiz çok kısa sürede bu süreci toparlayacak. 1-2 yıl içerisinde uluslararası arenada değerimizi bulmuş olacağız. Böyle dengesizliklerin yaşanmasını şu an makul karşılıyoruz. Çünkü ciddi bir sorunumuz var. Enflasyon bizi yedi bitirdi. Şu anda kurumlar çok zor durumda. Bu konuda herkes sabrediyor. 1-2 yıl içerisinde bu iş düzelir. Buna rağmen ülkenin albenisi çok yüksek. Bundan 10-15 yıl önce ‘Ucuz destinasyon’ dediğimiz Türkiye, şu anda dünyanın en pahalı destinasyonları haline geldi. Bir çerçeveden bakacak olursak pahalı bir destinasyon olmamız güzel. Enflasyonu bir dengeye oturtabilirsek, çok daha rahat olmuş olacak” dedi.

ÜLKENİN GELECEĞİ TURİZMDE

Turizmin geleceği için çok umutlu olduğunu belirten Altuntaş, şunları aktardı: “Bu ülkenin geleceği turizmde. Ülkenin her santimetresinde turizm yapmak zorundayız. Tarım devrimini teğet geçtik, sanayiyi ve bilgi çağını hiç yaşayamadık. Hep tüketici bir toplum olduk. Gelişmiş ülkeler seviyesine çok hızlı şekilde entegre olabilmenin yolu da bu ülkenin her alanında turizm yapmak zorundayız. Bu turizmle beraber ülkenin gelir seviyesi de çok hızlı toparlanmış olacak. Ülkenin cari açık açısından da açık, en hızlı şekilde turizmle kapatabileceğiz. Ülkenin temel sorunları olan istihdam, kur, cari açık sorunlarını turizmle birlikte en kısa zamanda toparlayacağız. Türkiye, dünyanın parlayan yıldızı olacak. Ben buna inanıyorum. Düşmanlarımız içten ve dıştan bizi aşağı çekmeye çalışıyor. Biz bunların hepsiyle baş edebilecek güçteyiz”