ALTINDA YENİ REKOR

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi beklentilerinin artması ve ABD siyasetine yönelik belirsizlik nedeniyle rekor seviyelere ulaştı. Altının ons fiyatı 2 bin 482 dolarla tarihi zirveyi gördü.

Altın fiyatları, Fed yetkililerinin açıklamaları sonrası eylülde faiz indirimi beklentilerinin artmasıyla birlikte tarihi zirveye ulaştı. Fed Başkanı Jerome Powell'ın, son enflasyon verilerinin tüketici fiyatlarını kontrol altına almada "biraz güven" sağladığını söylemesi sonrası altın fiyatları yükseldi. Powell'ın açıklamaları, altın piyasasında büyük bir hareketlenmeye neden oldu.

Dün de Fed Yönetim Kurulu Üyesi Adriana Kugler, soğuyan ancak dirençli işgücü piyasasının yanı sıra enflasyonun ılımlı seyrini sürdürmesi halinde faiz oranlarını "bu yılın sonlarında" düşürmenin uygun olacağını belirtti. Kugler'in bu açıklamaları, altın fiyatlarını daha da yukarı taşıdı.

ALTINDA TARİHİ ZİRVE

Altın fiyatları, ABD merkez bankasının hedefine doğru yaklaştığına dair işaretlerin artması ve Fed'in daha erken faiz indirimi ihtimalinin yükselmesiyle büyük bir ralli yaptı. Donald Trump'ın ABD Başkanı seçilme olasılığının artması ve ABD siyasetine yönelik belirsizlik de altın fiyatlarını destekledi. Böylece altın fiyatları ons tarafında 2 bin 482 dolarla tarihi zirveyi gördü.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Bugün sabah saat 9.00 itibariyle altının spot piyasadaki ons fiyatı 2 bin 470 dolar seviyesinde işlem gördü. Gram altın 2 bin 626 TL'den, çeyrek altın 4 bin 201 TL'den ve Cumhuriyet altını ise 17 bin 107 TL'den alıcı buldu.

YENİ REKORLAR GELECEK Mİ?

Analistler, altındaki yükselişin ABD enflasyonu ve seçimlere bağlı olarak devam edebileceğini belirtti. İngiliz banka Standard Chartered'ın değerli metaller analisti Suki Cooper, "ABD enflasyon verilerindeki yumuşama ile başladı. Bu da faiz indirimlerine yönelik beklentilerin yeniden canlanmasına yardımcı oldu" dedi. Cooper, Trump'a yönelik saldırının "güvenli liman arayışını yeniden canlandırmaya yardımcı olduğunu" da ekledi.

Fransız bankası Natixis analisti Bernard Dahdah ise "Trump'ın kazanma ihtimali, yüksek fiyatlara rağmen merkez bankalarının daha fazla altın alımını teşvik edebilir. Çünkü ABD ile Çin arasındaki gerilim merkez bankalarını dolara alternatif aramaya devam etmeye teşvik ediyor" dedi. Dahdah, "2 bin 300 dolar ve üzeri yeni normal haline gelirse şaşırmam" diye konuştu.