ANIZ YAKMAK, İNSAN YAKMAYA EŞ DEĞERDİR

Türkiye’de son 5 yılda gerçekleşen orman yangınlarının yüzde 5.8’i anız yakmadan kaynaklanıyor. Kurak bir sezon yaşandığı için bu yıl Denizli dahil birçok kentte sık sık orman yangınları çıkıyor. Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Osman Hatipoğlu, “Anız yakmanın insan yakmaya eş değer olduğunu" vurgulayarak çiftçileri uyardı.

Orman Genel Müdürlüğü çiftçileri anız yakma konusunda her yıl bilgilendiriyor. Çiftçilerle yapılan eğitimlerde; Türkiye’de son 5 yılda meydana gelen orman yangınlarının yüzde 5.8’inin anız yakmadan kaynaklandığı söylendi. Denizli Tarım Platformu Başkanı Osman Hatipoğlu’da vatandaşların tarlalarını yeni ekim sezonuna hazırlamak amacıyla bu uygulamayı sürdürdüğünü söyledi. Hatipoğlu anız yakmanın yaygınlaşmasından ötürü çiftçilere çağrıda bulundu.

HATİPOĞLU'NDAN ÇİFTÇİLERE ÇAĞRI

Başkan Hatipoğlu, "Toprak canlı bir varlıktır. Dünya üzerindeki tüm canlıların yüzde 25'inden fazlası toprağın içerisinde bulunmaktadır. Birkaç yüz gram ağırlığındaki sağlıklı toprağın içinde milyarlarca bakteri, kilometrelerce uzunluğunda mantar miseli, on binlerce protist, binlerce nematod, yüzlerce böcek, solucanlar ve bitkilerin kökleri yer alır. Anızları yakarak bunları yok ediyoruz. Yakmakla toprağı karbona dönüştürüp verimsiz hale getiriyoruz. Verim alabilmek için gübre ve toprak besleyiciler kullanmak zorunda kalınıyor. Girdi maliyetlerini artırdığı için çiftçiler üretimlerini pahalı hale getiriyorlar." dedi.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM UYGULAMALARINA DÖNMELİYİZ"

Başkan Hatipoğlu açıklamasında, toprağın yenilenebilir bir kaynak olmadığını, içerdiği organik maddeler, mikroorganizmalar ve hayvanlarla birlikte biyolojik bir üretim aracı olduğunu belirterek "Anız yakarak besin kaybı, çölleşme, iklim değişikliği, erozyon, çeşitlilik kaybı, kirlilik ve aşırı tuzluluk gibi toprağı tehdit eden, verimsizleştiren etkenlerin verdiği zararların etkisini artırıyoruz. Toprağı tekrar üretim için hazırlamak adına tarım kimyasalları kullanarak pahalı üretim yapmak zorunda kalıyoruz. Üretim sürecindeki kısır döngüyü kırmak için çiftçiler olarak anız yakmayı bırakarak, topraktaki organik maddeyi artırıcı yöntemlerle yapılan sürdürülebilir tarım uygulamalarına dönmeliyiz." çağrısı yaptı.