10 BİN LİRA KİRAYA EV YOK!

Kirada yüzde 25 zam sınırı sona erdi. Kiracılar ev sahiplerini yasal sınırlara uymamakla suçlarken ev sahipleri ise evlerini değerinin altında kiraya vermek zorunda kaldığını savunuyor. Denizlililere sorduk: Kim haklı?

 

12 aylık TÜFE oranı yüzde 65 olarak belirlenirken kiralarda en yüksek artış yüzde 65 olacak. Denizli’deki kiracılar zam sınırının uygulanmadığını gözlemlerken bazı vatandaşlar ise kiralarına yüzde 200’e varan zamlar yapıldığını söyledi. 

“TÜRKİYE’DE KİMSE ZAM SINIRLAMASINI UYGULAMIYOR?”

Denizli’de 7 bin lira kira ödeyen bir vatandaş zam sınırlamasının sona ermesiyle ilgili “Normalde EFE-TÜFE’ye göre zam yapılıyor ancak kime anlatacaksın onu? Hiçbir ev sahibi bunu uygulamıyor. Sadece Denizli değil, genel olarak Türkiye’de kimse bunu uygulamıyor. Önümüzdeki senenin zammı, yani bu yılın sonunda TÜFE’e göre konuşacağız ama bunu ev sahibinin kabul edeceğini düşünmüyorum.” dedi.

“EV SAHİPLERİ DE KİRACILAR DA HAKLI”

10 bin lira kira ödeyen bir başka vatandaş ise evlerinin 2+1 küçük bir ev olduğunu söyledi. Yakın dönemde yüzde 25’ten fazla yüzde 50’ye yakın zam yapıldığını söyleyen kiracı ev sahiplerinin haklı olabileceğini ancak kiracıların da haklı olduğunu belirtti. 

“ALLAH’TAN KİRACI FALAN DEĞİLİZ”

Emekli maaşı ile geçinen bir vatandaş ise “Biz şimdi kiracı olsak bu maaşlarla idare edebilir miyiz? Allah’tan kiracı falan değiliz. 2011’de emekli olduğumda 105 bin liraya evimi almıştım. Şimdi o evin kapısını alamayız” diyerek ev fiyatlarının artmasına sitem etti. 

EV SAHİPLERİ DE DERTLİ

6 ayrı kiracısı olduğunu belirten bir ev sahibi “Kiracı değilim ama kiracılarım var. 5 bin 6 bin lira kira ödüyorlar bana, az ödüyorlar. Kirayı 10 bin lira yapmak istiyorum ama bazı kiracılarım çok olduğunu söylüyor. Benim evimin olduğu taraflarda 10 bin liraya ev yok. Benim evim havuzlu. Normalde 20-25 bin liralık ev. Bilmiyorum ne yapacağız” diye konuştu.

ZAM SINIRLAMASI UYGULANMIYOR

3 bin lira kira ödeyen bir başka kiracı ise önümüzdeki ay zam yapılacağını söyleyerek “Yüzde 25 zam sınırlamasına takan da yoktu ki zaten” diyerek zam sınırlamasının uygulanmamasına tepki gösterdi.