ALKOLLÜ SÜRÜCÜYE GEÇİT YOK
Denizli'de alkollü araç kullanımına karşı trafik polislerinin denetimler sonuç verdi. Alkollü sürücülerin neden olduğu ölümlü kazalar büyük ölçüde azaldı. Denizli Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç kararlılıkla çalışmaların süreceğini söyledi.
Denizli İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, Polisevi Toplantı Salonunda Denizli'de trafik kazalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İl genelinde meydana gelen trafik kazalarının altı aylık verilerinin karşılaştırılması, kazaların sebepleri, alkollü araç kullanan sürücülerin trafikte oluşturduğu tehlike ve sebebiyet verdiği kazalardaki olumsuz etkileri, yapılan trafik denetimleri ve kontrolleri hakkında bilgi verdi.
EKİPLER SÜREKLİ DENETİMLERDE
Denizli’de trafik düzeninin sağlanması, trafik kazalarına bağlı can kayıplarının en aza indirilmesi için çaba sarf ettiklerini kaydeden Sağdıç; 308 trafik personeli, 91 trafik ekibi ile yedi gün 24 saat aralıksız çalıştıklarını belirtti. Sağdıç, "İlimizde tescilli 524 bin 243 araç ve 537 bin 903 sürücü belgesi mevcuttur. Trafik yoğunluğunun fazla olduğu ilimizde sürücülerin kurallara uymasını, düzenli trafik akışının sağlanması, trafik kazalarının en aza indirmek için sahadaki ekiplerimizin denetimlerinin yanında Elektronik Denetleme Sistemi (EDS), Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü sorumluluk alanında 20 koridorda ortalama hız tespit sistemi, 23 noktada park ihlal sistemi ve Bölge Trafik Şube Müdürlüğümüz sorumluluk alanında yine plaka tanıma sistemi ve elektronik denetleme sistemince 23 koridorda ortalama hız tespit sistemi ile denetimler yapılmaktadır. Ayrıca drone ve kent güvenlik sistemince trafik ekiplerimizin bir parçası haline gelen bu sistemlerimiz sayesinde emniyet kemeri, kırmızı ışık ihlali, cep telefonu kullanımı, kask, yaya geçidi ve diğer tespiti mümkün olan ihlallere karşı denetimlerimiz aralıksız devam etmektedir. Bunca denetime rağmen trafik kazaları hala meydana gelmektedir" ifadelerini kullandı.
ALKOLÜN RİSKLERİNİ ANLATTI
Oluşan trafik kazalarında alkolün etkisine değinen Sağdıç, "Alkol sürücülerin reflekslerini, karar verme yetilerini, dikkat seviyelerini olumsuz yönde etkiler. Bu da sürücülerin kazaya karışma olasılığını artırır. Bu durum hem alkollü sürücülerin kendi hayatını hem de başkalarının hayatını tehlikeye atar. Trafik kazalarının büyük bir kısmı tıpkı bir zincir reaksiyonu gibi genellikle bir sürücünün dikkatsizliği veya kural ihlali sonucu meydana gelir. Alkollü sürücülerin kazaya karışma olasılığı, diğer sürücülere göre daha yüksektir. Bu durum trafik güvenliğine ve toplumun genel sağlığına ciddi bir tehdit oluşturur. Yasal sınırların üzerinde alkollü araç kullanımında sürücülerin ehliyetlerine geçici veya kalıcı olarak iptal edilmesi ile sonuçlanmaktadır. Alkollü araç kullanımına yönelik yapılan denetimlerdeki amaç, alkollü olarak araç kullanımının önüne geçmek, dolayısıyla meydana gelebilecek trafik kazalarını engellemektir. Söz konusu insan ise trafikte bir can kaybı bile fazladır. Bizler için hepimiz için insanlar için çok acı ve trajik bir durumdur. Sağlıklı ve güvenli bir trafik ortamı için hepimizin üzerine düşen görevleri yerine getirmemiz hayati önem taşımaktadır" diye konuştu.
DENETİMLER ARTTI, KAZALAR AZALDI
İlk altı aylık verilere göre yaralamalı bin 735 trafik kazası meydana geldiğini ifade eden Sağdıç, bu yılın ilk ayındaki kazalarda alkollü sürücü sayısının 148 olduğunu belirterek, "Alkollü araç kullanan sürücülerin yaralanmalı kazalara oranı yüzde 8,5. Buradaki oranlara baktığımız zaman aslında bir azalma var. Uygulamaları artırmamız, alkolden kaynaklı sürücü belgelerinin alınmasıyla yaralamalı kazaların azalmasına sebep oluyor. Alkollü araç kullanan sürücülerin ölümlü kazalara oranı bu sene sıfır. Daha önce 2022’de yüzde 18,5 oranında, 2023’te alkollü sürücülerin ölümlü kazaya karışma oranı ise 6.8 oranındaydı. Biz burada denetimleri ne kadar çok artırırsak inşallah bu ölümlü ve yaralamalı kazalardaki alkolü sürücülerin kazaya karışma oranlarını düşürmeyi hedefliyoruz, bunu sağlamaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
TRAFİK GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE DÜŞÜRMEYİN
Alkollü araç kullananların hem kendilerinin hem de başkalarının hayatlarını riske soktuklarını vurgulayan Sağdıç, “Alkollü araç kullananlar trafik güvenliğini tehlikeye düşürüyor. Kimsenin alkol kullanımına karşı değiliz, fakat alkollü iken araç kullanılmaması gerekiyor. Alkollü olanlar araç kullanmayıp alkollü olmayan birisine aracını kullandırmalı, kimsenin hayatını riske atmamalı. Bu konuda denetimlerimiz artarak devam ediyor" ifadelerine yer verdi.
ADAY SÜRÜCÜLERE UYARI
İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Ercan Korucu da "Denizli İl Geneli Trafik Kazalarında Alkollü Araç Kullanımı İstatistikleri"ne ilişkin sunum yaptı. Alkollü araç kullanan bir vatandaşın hayatını kaybetmesinde kendileri üzerine nasıl bir sorumluluk olduğunu sorguladıklarını ifade eden Korucu, "Bunun için de bizim elimize en güçlü şey vatandaşı bilgilendirmektir, bilinçlendirmektir. Buna bir sonuç alamıyorsak eğer bundan bir sorun alamıyorsak da bu işin yasal boyutunda cezai yöntemler var, her ne kadar hoşumuza gitmese de biz bunu uygulamak zorundayız" ifadelerini kullandı.
Korucu aday sürücülerin trafikte alkollü araç kullanırken yakalanmaları durumunda ehliyet haklarının silindiğini, tekrar ehliyet alabilmek için yeniden sürücü kurslarına kayıt yaptırarak sınavlara girmek zorunda olduklarını hatırlattı.