ÜRETİCİYİ HAYALİNE ORTAK ETMİŞTİ

Geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybeden, iş dünyasının vizyoner isimlerinden Yasin Tokat, Güney’de kaliteli şarapçılığın ve üzüm çeşitliliğinin önünü açan isim olmuştu. Tokat üreticilere yüzbinlerce asma anacı ve aşı kalemi sağlamıştı.

Pamukkale Şarapları’nın kurucu isimlerinden Yasin Tokat, tatilini geçirdiği Kuşadası’nın Güzelçamlı beldesinde denizde yüzdüğü sırada geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Tokat’ın ölüm haberi hem tarım hem de iş dünyasını yasa boğdu. Vizyoner, idealist ve devrimci bir karakter olarak tanınan Tokat, Denizli’de şarapçılık sektörünün gelişimine önemli katkılar koymuş, memleketi Güney’in bu alanda önde gelen üretim merkezlerinden biri olmasını sağlamıştı.

1962 yılında babaları İbrahim Tokat’ın yönlendirmesiyle, 4 kardeşi ile birlikte Pamukkale Şarapları’nı kuran Tokat, 1972 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Gıda ve Fermantasyon Teknolojisi Bölümünü bitirerek şirkete döndü ve yeni bir vizyon ortaya koydu.

Türkiye’nin şarapçılık tarihini değiştirecek adımlar atan Tokat’ın öncelikli sorunu yeterli kalitede üzümün bulunmamasıydı.

Kaliteli üzümü üretmek amacıyla köy kahvelerinde toplantılar yaparak üreticileri kendi hayaline ortak etmeyi başaran Tokat, yüzbinlerce asma anacı dağıttı, çiftçiye aşı kalemi sağladı.

Güney Platosu’nda şaraplık bağ alanı, Pamukkale Şarapçılık sayesinde 50 bin dekara ulaştı. Bölge bu üründe Türkiye’nin en önemli üretim üslerinden biri oldu.

Şarapçılığın hem duayeni hem de emekçisi Yasin Tokat’ın ölümü büyük üzüntü yarattı.

Tokat’ın Söke Devlet Hastanesi’nde bulunan cenazesi adli işlemlerinin tamamlanmasının ardından memleketi Güney’e getirilecek. Tokat yarın Çarşı Camii’nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Yellice Mezarlığı’na defnedilecek.