3,7 MİLYON EMEKLİYİ ETKİLEYECEK

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda geçen hafta görüşmeleri tamamlanan vergi paketinin, Salı günü Meclis Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor. Muhalefet partileri, paket kapsamındaki en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasına ilişkin maddeye odaklanacak.

En düşük emekli aylığını 12 bin 500 TL'ye çıkarmayı öngören vergi paketi, bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek. Muhalefet partileri, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 TL'nin üzerine çıkması için direnecek ve Genel Kurul'u önerge yağmuruna tutacak.

3,7 MİLYON EMEKLİYİ İLGİLENDİRİYOR

Teklif ile en düşük emekli aylığını 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye çıkaran düzenlemeden 3,7 milyon kişi yararlanacak. 2024 yılı Temmuz-Aralık dönemi içerisinde, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 TL'ye tamamlanması halinde, bu düzenleme 3 milyon 703 bin 788 kişiyi etkileyecek.

MUHALEFET ASGARİ ÜCRET İÇİN BASTIRACAK

Muhalefet partileri, teklifin Genel Kurul'daki görüşmeleri sırasında, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması için sert muhalefet edecek. TBMM İçtüzük'ten kaynaklanan tüm haklarını kullanarak, en düşük emekli maaşını 12 bin 500 TL'ye çıkarmayı öngören maddenin görüşmelerini önergelerle kilitlemeyi planlıyorlar.

Vergi paketi kapsamında yapılan etki analizine göre, maliyet 215,4 milyar TL olarak hesaplandı. Bunun 33 milyar 200 milyonu en düşük emekli maaşı olarak belirlenirken, geri kalanı vergi düzenlemelerinden oluşuyor. Vergiden bütçeye beklenen gelir ise 182 milyar TL.