BUGÜN BASIN BAYRAMI

Basın tarihinde sansüre karşı direnişin simge günü olan 24 Temmuz, Basın Bayramı olarak kutlanıyor. Denizli’de protokol mensupları bu önemli güne ilişkin görüş ve düşüncelerini kamuoyuyla paylaştı.

Bugün 24 Temmuz Basın Bayramı… İstibdat Dönemi’nde sansür memurlarının denetiminden geçtikten sonra yayın yapabilen gazeteler, 2. Meşrutiyet’in ilan edildiği 24 Temmuz 1908 günü sansürcüleri gazetelerine sokmadan baskı kararı verdi. İstanbul’da gazetelerin kendi aralarında anlaşarak bu kararı aldıkları tarih 1946 yılından itibaren Basın Bayramı olarak kutlanmaya başlandı.

Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü, sansüre karşı Türk Basınının mücadele günü olarak anılmayı sürdürüyor. Her yıl bu tarihte demokrasinin vazgeçilmez parçası basının ne kadar özgür olduğu tartışması alevleniyor. Kent protokolleri de bu anlamlı güne ilişkin görüş ve düşüncelerini paylaşıyor.  İşte o açıklamalar…

BUGÜN BASIN BAYRAMI

DENİZLİ GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI OSMAN NURİ BOYACI:
“Türk basınında sansür gazetecilerin gerçekleştirdiği onurlu direniş sonucu kaldırılmıştır. Ancak sansür yıllardan bu yana gerçekleştirilen yasal düzenlemeler ve farklı yöntemlerle her dönem gündeme gelmiştir. Sansür halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlayan çok önemli bir sorundur. Bugüne baktığımızda sansürün kalkmadığını, etkisini artırarak sürdüğünü görmekteyiz. Düşüncelerini, yazdıkları için meslektaşlarımız yargılanmakta, basit suçlamalarla özgürlükleri ellerinden alınmakta ve hapse atılmaktadırlar. Basın özgürlüğü önündeki engeller kalkmadıkça biz gazeteciler 24 Temmuz’u bayram olarak değil dayanışma günü olarak kutluyoruz”

BUGÜN BASIN BAYRAMI

DENİZLİ VALİSİ ÖMER FARUK COŞKUN:
“Basın, çağdaş demokrasilerin vazgeçilmez bir unsurudur. Toplumun doğru ve tarafsız olarak bilgilendirilmesi, kamuoyunun aydınlatılması ve toplumun tüm kesimlerinin seslerinin duyurmasında önemli bir rolü olan basın mensuplarımız, yerine getirdikleri görev nedeniyle en önemli meslek gruplarındandır.

İlimizdeki gelişmeleri objektif bir şekilde halkımıza ulaştıran, ilimizin tanıtılmasında, gelişiminde önemli katkıları olan ve kamuoyunun aydınlatılmasında büyük rol üstlenen yerel ve ulusal basınımızın bundan sonra da aynı duyarlılıkla görev yapacağına yürekten inanıyorum.

 Bu vesileyle, başta Denizli’mizin kıymetli basın mensupları olmak üzere, sorumlu basın anlayışı çerçevesinde, gece gündüz demeden zor şartlar altında özveriyle görevlerini yerine getiren bütün basın emekçilerimizin Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı tebrik ediyorum”

 

BUGÜN BASIN BAYRAMI

DTO BAŞKANI UĞUR ERDOĞAN:

“Sansürün kaldırılışını kutladığımız 24 Temmuzlar, aynı zamanda basının ve gazeteciliğin önemini ve özgürlüğünü yeniden hatırladığımız, tüm dünyada teşkilatlanmış en büyük sektörlerden biri olarak önemli bir istihdamı bulunan iş kollarımızdan biri durumundaki medyamız için anlamlı ve çok özel bir gündür. Haber verme, bilgilendirme ve kamuoyunu çeşitli konularda aydınlatma gibi önemli  bir kamusal görevi üstlenensiz değerli basın mensupları, özverili çalışmalarınızla toplumun bilinçlenmesine, bilgiye ulaşmasına ve doğru haber alma hakkını kullanmasına vesile oluyorsunuz. Ekonomimizin ve toplumumuzun gelişimi için de yaptıklarınız büyük önem taşımaktadır... Yereldeki ticari faaliyetlerle bunların sosyoekonomik yansımalarının toplumun çeşitli katmanlarına ulaştırılması ve yayılmasını, bu vesileyle girişimciliğin de teşvik edilmesini sağlıyorsunuz.

O nedenle, Denizli Ticaret Odası olarak özellikle yerel basının desteklenmesi ve daha da güçlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Sizler aracılığıyla hem camiamıza hem de vatandaşımıza daha hızlı ulaşıyoruz. Hem iş dünyamızın hem de halkımızın sesi olmanızı, takdir ediyoruz. Atalarımızın da dediği gibi kalem kılıçtan keskindir. İçinde bulunduğumuz bilgi ve iletişim çağında, her geçen gün bunun önemini daha iyi kavrıyoruz. Şuna da inanıyoruz ki ülkemizdeki her kesimin temsilcisi olan sizler milli birlik ve beraberliğimize de katkıda bulunuyorsunuz”

BUGÜN BASIN BAYRAMI

DENİZLİ TİCARET ODASI BAŞKANI İBRAHİM TEFENLİLİ:
“Demokrasinin en vazgeçilmez unsurlarından biri olan basın, kamuoyunun gözü, kulağı ve sesi olarak önemli bir görevi ifa etmektedir. 1908’de sansürün kalkmasıyla halkımızın özgürlüğüne daha büyük katkılar sağlamaya başlamıştır.

Basın mensuplarımız gelişen teknolojiyle birlikte fedakârca, neredeyse 7/24 çalışarak halkımızın haber alma ihtiyacını gidermekte, halkımızı sürekli olarak bilgilendirmektedir. Görevlerini yaparken de özel hayata saygıyı, kişisel hak ve özgürlükleri temel prensip edinmişlerdir. Bu sayede etik değerlere ve hukuka uygun şekilde çalışarak demokrasinin gelişmesine büyük katkı sağlamaktadırlar.

Bu duygu ve düşünceler ile ilimizde ve ülkemizde faaliyet gösteren tüm basın çalışanlarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını en samimi duygularımla kutluyor, görevlerinde üstün başarılar diliyorum”

TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca ise 24 Temmuz BAsın Bayramı mesajında "24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü'nde, gazetecilerin özlük haklarına kavuştuğu, medyanın özgürleştiği, gazetecilere tehditlerin son bulduğu, gazeteci işsizliği gerçeğinin tersine çevrildiği, konforlu gazeteciliğin yerini bağımsız ve onurlu gazeteciliğe güvencenin aldığı özgür ve demokratik bir toplum temennisiyle tüm gazetecilere, halkın haber alma hakkı için mücadele eden basın emekçilerine teşekkürlerimizi sunuyorum. Basın öne eğilmesin." dedi.