SİNİR UÇLARIMIZLA OYNAMAYIN

Türkiye’de sokak hayvanlarına tartışılan yasa teklifini Denizlililere sorduk. Hayvanseverler yasal düzenlemenin gerekli olduğunu doğrularken yasa içeriğini onaylamıyor. Bir vatandaş, “Vicdanlı milletiz ama sinir uçlarımızla oynamayın” diye siyasilere seslendi. 

 

Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öneren yasa teklifi tartışmalı 5. maddedeki değişiklikle komisyonda kabul edildi. Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde ‘ötenazi’ kelimesi yasa tasarısından çıkarıldı. Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu konuyu hala görüşürken düzenlemenin Meclis tatile girmeden Genel Kurul'dan geçmesi öngörülüyor. 

Denizli’deki vatandaşlar yasa teklifini genel olarak yanlış ve eksik bulurken bazı vatandaşlar ise yasa teklifini doğru buldu. Hayvanların öldürülmesine karşı çıkan vatandaşlar kısırlaştırma, sahiplendirme gibi önerilerin öncelikle hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

“HEMEN VAZGEÇMELERİ LAZIM”

Yasa teklifini Denizlili vatandaşlara sorduk. Vatandaşların büyük bir çoğunluğu uyutulmaya karşı olduklarını kaydederken, bunun ancak zorunlu durumlarda uygulanabileceğini belirtti. Bir vatandaş; “Hiçbir canlının uyutulmasını istemiyorum. Onların da insan gibi canları var. Uyutulmasını kesinlikle istemiyorum. Bu karardan hemen vazgeçmeleri lazım.” diyerek yetkilileri uyaran vatandaşın ardından, bir başka vatandaş da “Daha düzgün bir yasa çıkartılabilir, kısırlaştırılabilir, her veterinere görev verilebilir. Bu yasanın üstünde çalışılabilir” diye konuştu. 

“BİR İNSANA SALDIRDIĞI ZAMAN KATLİ VACİPTİR”

Yasayı İslam kültürüne göre değerlendirdiğini belirten başka bir vatandaş ise “Örneğin köpek köy evinde bakılır. Ama evin içinde bakılmaz. Evin içinde bunlar uygun değildir. İslam kültüründe bir hayvan asker güzergahında olduğu zaman Allah Resulü bunun yönünü çeviriyor ama bir insana saldırdığı zaman da katli vaciptir. Bunun ölçüsü budur. Kimse bir kedi köpeğe katlolsun demez.” ifadelerini kullandı. 

“HEPİMİZİN İLGİLENMESİ LAZIM”

Sokak hayvanlarının kesinlikle öldürülmemesi gerektiğini vurgulayan bir başka Denizlili: “Kesinlikle öldürülmemeli, kısırlaştırılmalı ve barınaklara teslim edilmelidir. Hakikaten evinde bakıp her şeyle ilgilenecek bir aile bulursak onlara teslim edilmeli. Bu tek bir kişinin veya bir kurumun yapacağı bir şey değil. Can dostlarımız Türkiye geneline yayılmış bunlarla hepimizin ilgilenmesi lazım” diyerek diğer seçeneklere işaret etti. 

“BİZ VİCDANLI MİLLETİZ”

Sokak hayvanlarıyla ilgili yasa teklifiyle ilgili konuşan bir başka vatandaş; “Canı kim verdiyse o alır. Can alana söylenecek bir şey yok. Bu hayvanların kime ne zararı var? Normal şartlarda aşılayıp kısırlaştırıp yerinde yaşatmak varken niye katlediyoruz. Ve bu yetkiyi kim onlara veriyor. Ülkenin ekonomisi bu halde, güney sınırımız açılmış gelen geçen canı istediği gibi giriyor ama Biz sokak hayvanlarını öldürme derdindeyiz. Neden? Üç tane ihtiyara üç tane çocuğa saldırdılar. Bu hayvanlara saldırmasına sebebi de biziz. Doğal şartlarda yaşamaları gereken ortamları hep işgal etmişiz. Bunları bir düzene sokmak için eldeki kanunlar uygulansa bile barınaklar, aşılama, yerinde yaşatma. Bu kendisi gene besliyor bu hayvanları zaten, kendisi gene aşısını yaptırıyor, dayanamıyor. Biz vicdanlı milletiz ama bizim sabır sinir uçlarımızla oynuyorlar, devam etsinler” ifadelerini kullandı.