ASLA RİSKE ATILMASIN

Pamukkale ve Karahayıt’ta su yönetiminin olmayışı, termal kaynakların son 30 yılda 3’te 2 oranında yok olmasına neden oldu. Bölgedeki kontrolsüz sondajların sebep olduğu sorun, Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Beyaz Cennet’i tehlikeye attı. Denizlili sanayiciler de hemen bir çalışma yapılması gerektiğini duyurdu, Pamukkale’nin riske atılmamasını istedi.

Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, DSO Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Sarı, Ali Fuat Özel, Orçun Alptekin ve DSO Genel Sekreteri Dr. Sezgi Akbaş, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle DSO Müjdat Keçeci Meclis Salonunda gerçekleştirilen medya buluşmasına kentte görev yapan ulusal ve yerel medya temsilcileriyle bir araya geldi.

DSO Başkanı Kasapoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, yapılan termal su debi ölçüm verilerine göre, Pamukkale jeotermal sistemindeki termal su kaynaklarının debisinin yıldan yıla düştüğünü ve Pamukkale'nin sürdürülebilirliği açısından çok büyük risk ortaya çıktığını belirtti, basın mensuplarından Pamukkale için kamuoyu oluşturulması adına konunun takip edilmesinin önemini vurguladı.

Pamukkale'deki termal suyun debisinin düşmesiyle ilgili sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarının olduğuna işaret eden Kasapoğlu, "Ama bunun daha etkili olabilmesi için basının bu konuyu yazmasında, gündemde tutkmasında yarar olduğunu düşünüyorum. Çünkü bugün Pamukkale sadece Denizli'nin bir değeri değil, Pamukkale bu ülkenin hatta dünyanın bir değeri. Pamukkale'yi risk altında tutmamak lazım." dedi.

Kasapoğlu, Pamukkale'nin geleceği adına son derece önem arz eden bu konuya hassasiyetle yaklaşılması, konunun takipçisi olunması, kamuoyu oluşturulması noktasında basından destek beklediklerini söyledi.

DENTUROD AÇIKLAMIŞTI

Ölçümler ile su debisinin düştüğü çok uzun süredir bilinen fakat çalışmayı yapan bilim insanlarının kamuoyuna duyurmadığı olay Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Gazi Murat Şen’in açıklaması ile gündeme gelmişti. Şen yapılan çalışmada son 30 yıl içinde su debisinin 3’te 2 oranında düştüğünün tespit edildiğini kamuoyu ile paylaştı.

Bölgede yer alan çok sayıda turistik işletmenin yıllar içinde açtığı izinsiz sondajlar, reenjeksiyon sisteminin bulunmayışı ve termal kaynakların tarımsal sulamada kullanılması sadece Pamukkale değil Karahayıt’ın da kırmızı suyunu etkilediği uzun süredir biliniyordu. Vurulan her yeni sondajda suyun daha da derinden çıkmaya başlaması bölge sakinleri tarafından uzun süredir biliniyordu. Küresel iklim değişikliği ile birlikte yağış rejiminin de değişmesi yer altı kaynaklarının tazelenmesinin de önüne geçiyor. Doğanın milyonlarca yılda oluşturduğu Pamukkale’nin beyaz travertenlerine rengini veren termal kaynaklarının mevcut ihtiyacı karşılayamayacak duruma gelmesinden endişe ediliyor.

Türkiye’nin en çok ziyaretçi çeken destinasyonlarından biri olan Pamukkale, sürdürülebilir turizm için su kontrolünün sağlanmasını bekliyor.