SGK BORCU OLAN BELEDİYELER TAKİBE ALINDI

Belediyelerin SGK’ya olan borçlarını ödemesini isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından bakanlık harekete geçti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da prim borçlarının tahsili için gereken tüm adımları atmaya kararlı olduklarını açıkladı.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Sosyal Güvenlik kapsamında 16 milyon emeklinin aylıklarını, 85 milyon vatandaşın sağlık, tedavi ve ilaç harcamalarını karşılarken en önemli gelir kaynaklarının sigorta primleri olduğunu belirtti. Sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği için istihdamı artırmak, kayıt dışı istihdamla mücadele etmek ve prim borçlarını tahsil etmek durumunda olduklarını vurgulayan Işıkhan, bu noktada çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini kaydetti.

Yerel seçimlerden önce özellikle CHP'li belediyelerin prim borçlarının had safhaya ulaştığını verilerle açıkladıklarını ve tüm belediyelere prim borçlarının ödenmesi yönünde çağrı yaptıklarını anımsatan Bakan Işıkhan, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da ifade ettiği doğrultuda belediyelerden prim borçlarının tahsili için gereken tüm adımları atmaya kararlıyız" dedi.

"Belediyelerin SGK’ya olan prim borçları ile ilgili birtakım gerçekleri aziz milletimize aktarmamız ve CHP’li bazı yetkililerin ortaya attığı yanlış bilgileri düzeltmemiz gerekiyor." diyen Işıkhan, "SGK’ya en fazla prim borcu olan 5 belediyenin tamamı CHP'li belediyelerdir. Bu gerçek yerel seçimler öncesinde de böyleydi. Seçimlerden önce yaptığımız açıklamada da bunu ifade etmiştik. Türkiye genelinde belediyelerin SGK'ya olan toplam prim borcu 96 milyar liraya ulaşmış durumda. Bu borçların yüzde 67,7'si tek başına CHP'li belediyelere ait." ifadelerini kullandı. 

SGK'ya en fazla prim borcu olan Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin borcu 5 milyar 751 milyon lira olduğunu açıklayan Işıkhan, 2019'da AK Parti'den CHP'ye Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin devraldığında borcu 225 milyon lira iken, bugün itibarıyla 25,5 katına çıktığını kaydetti. Işıkhan, "Dolayısıyla 'seçim oldu' diyerek kafa karışıklığı yaratmaya, aziz milletimizi yalanlarla aldatmaya çalışmanın kimseye faydası yoktur. CHP’li belediye başkanlarına tavsiyemiz; emekçilerin alın terinin hakkı olan sigorta primlerini bir an evvel ödemeleridir." dedi. 

"Meseleyi siyasi parti rekabeti veya hamaset üzerinden değil veriler ve rakamlar üzerinden sadece gerçekleri söyleyerek paylaşmamız gerekiyor." diyen Işıkhan, en borçlu 5 belediyenin isimlerini ve SGK'ya borcunu açıkladı. Buna göre, en borçlu Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ardından, İzmir, İstanbul ve Adana büyükşehir belediyeleri ile Şişli Belediyesi olduğu belirtildi.