EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 12 BİN 500 LİRA OLDU

TBMM Genel Kurulunda, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 11 maddesi daha kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, vergi ziyaı cezası, vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeksizin kayıt dışı faaliyette bulunarak vergi ziyaına sebep olunması halinde yüzde 50 artırılacak. Aynı vergi türü ve dönemine ilişkin daha sonra yapılacak tarhiyatlar nedeniyle kesilecek vergi ziyaı cezalarına da aynı artırım hükmü uygulanacak.

ÖZEL USULSÜZLÜKLER VE CEZALAR

Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklikle, bir takvim yılı içerisinde ilgili hükümler uyarınca birden fazla özel usulsüzlük cezası kesilmesi durumunda artan ceza uygulaması getirilecek. Ayrıca, mükellef grupları ve ilgili usulsüzlüklere yönelik cezaların yer aldığı yeni bir cetvel eklenecek.

CEZALARIN CAYDIRICILIĞI ARTIRILIYOR

Bu kapsamda bazı cezalar her yıl yeniden değerleme oranında yükseltilecek ve tutarları yeniden belirlenecek. Bir takvim yılı içerisinde birden fazla özel usulsüzlük cezası kesilmesi durumunda artan ceza uygulaması getirilecek.

BELGE DÜZENİNE UYMAYANLARA CEZA

Kanun kapsamı dışında belge düzenleyenlere 2 kat özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu durumun idarenin bilgisine girmeden önce bildirilmesi halinde ise 6 kat ceza uygulanacak. Yasada sayılan belgeleri düzenlemeyen, eksik veya yanıltıcı düzenleyenlere ise özel usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanacak.

DAMGA VERGİSİ VE USULSÜZLÜK CEZALARI

Damga vergisi ödenmemiş kağıtları tasdik eden noterler adına kesilen özel usulsüzlük cezasının alt sınırı 40 TL olarak belirlenecek. Vergi Usul Kanunu'nun ilgili hükümlerine uymayanlara yönelik cezalar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.

DİJİTAL ORTAMDA VERGİ GÜVENLİĞİ

Elektronik ticaret ve dijital ortamlarda reklam, ilan, satış ve kiralama gibi faaliyetlerde vergi güvenliğini sağlamak amacıyla bilgi verme yükümlülüğüne uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesilecek.

BANKA VE ÖDEME KARTLARINDA CEZA

Kredi kartı, banka kartı, elektronik cüzdan ve benzeri ödeme araçlarının mükellefiyeti adına kayıtlı olmayan sistemler veya cihazlarla yapılması durumunda ceza uygulanacak.

TEMİNAT VERMEYENLERE CEZA

İstenilen teminatı süresinde vermeyen veya tamamlamayanlar adına, teminat tutarı kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek.

UZLAŞMA BAŞVURULARI

Vergiye gönüllü uyumun artırılması amacıyla vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkarılacak. Mevcut uzlaşma başvuruları, Vergi Usul Kanunu'nun değiştirilmeden önceki hükümlerine göre sonuçlandırılacak.

KDV İSTİSNASI KALDIRILDI

Ticari olmayan gezi, eğlence, spor gibi faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına yat limanlarında verilen hizmetlerde KDV istisnası kaldırılacak.