DENİZLİ KAÇAK CENNETİ OLMUŞ

Pamukkale Belediye Başkanı Ertemur, Denizli’nin bir kaçak yapı cenneti olduğunu söyledi son on yılda kaçak yapıların katlanarak arttığını kaydetti. Eski başkan Örki’nin inşaatına uygulanan ceza için ise; “Belediye başkanı ya da meclis üyesi kim kaçak inşaat yaptıysa cezasını ödeyecek” dedi. Ertemur ilçenin isminin değiştirilmesi taleplerine de yanıt verdi.

Pamukkale Belediye Başkanı Ali Rıza Ertemür, Kınıklı Mahallesindeki Pamukkafe'de Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı ve yönetim kurulu üyeleri ile yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda, Pamukkale'deki yapılaşma ile ilgili açıklamalarda bulundu. Toplantıda, Belediye Başkan Yardımcıları Uğur Çizmecioğlu ve Himmet Yavaş da hazır bulundu.

KAÇAK İNŞAAT CENNETİ

Pamukkale Belediye Başkanı Ertemür, ilçede imara aykırı yapılaşma ile ilgili bazı yerlere cezalar kesildiği, bunlar içerisinde eski belediye başkanı Avni Örki’ye de imar durumundan dolayı cezai işlem yapılıp yapılmadığı sorusu üzerine "Benim ceza kesme yetkim yok, cezayı ben kesmiyorum. Orada yanlış bir anlaşılma var. Orada bir yasa var. Eğer siz yasaya aykırı bir harekette bulunduysanız o kurallar çerçevesinde bizim bir kurulumuz var, encümenimiz var. O kurul, kanun çerçevesi içerisinde ceza veriyor. Dolayısıyla bu Denizli’nin kanayan bir yarası. Ben 1994-99 yılları arasında belediye meclis üyeliği yaptım, orada encümen başkanlığı da yaptım ve biz belediye olarak kaçak inşaata asla izin vermiyorduk. Hatta kendi partimizdeki kendi arkadaşlarımızın binalarını ben kendim yıktığımı biliyorum. Ama öyle bir süreç yaşanmış ki Denizli kaçak inşaat cenneti haline gelmiş. Her yer bu şekilde, yani 'git yap hallederiz' muhabbetiyle buraya getirmişler" diye konuştu.

ÖRKİ’NİN İNŞAATINA CEZA UYGULANMIŞ

Ertemür, mesaisinin büyük çoğunluğunun kaçak yapılaşma sorunlarıyla geçtiğini vurgulayarak, "Tabii öyle bir durum ki geldiğimizde karşımıza çıkan, inanın ben günümün büyük bir kısmını kaçak inşaat problemleriyle geçiriyorum. Sürekli aynı. Bu on yıllık sürede katlanarak devam etmiş. Bunun içerisinde kim kaçak inşaat yaptıysa, belediye başkanı da kaçak inşaat yaptıysa veya meclis üyesi kaçak inşaat yaptıysa cezasını ödeyecektir. İlk geldiğimde iki tane yere asla izin vermedim, önce yıkayacaksınız ondan sonra ruhsat alacaksınız diye. Bu yapılması gereken şey" diye konuştu.

Diğer yandan Örki’nin Cankurtaran Mahallesi’ndeki konut inşaatına encümen kararıyla 455 bin lira ceza uygulandığı öğrenildi.

Pamukkale Belediye Başkanı Ertemur, Denizli’nin bir kaçak yapı cenneti olduğunu söyledi son on yılda kaçak yapıların katlanarak arttığını kaydetti. Eski başkan Örki’nin inşaatına uygulanan ceza için ise; “Belediye başkanı ya da meclis üyesi kim kaçak inşaat yaptıysa cezasını ödeyecek” dedi. Ertemur ilçenin isminin değiştirilmesi taleplerine de yanıt verdi.

“YAPMAYIN DİYORUZ”

Denizli’de ciddi anlamda özellikle Pamukkale’de imara aykırı yapılaşmalar olduğunu vurgulayan Ertemür, "Yıllardan beri devam eden bu yapılaşmaya karşı hadi bunları halledelim dediğiniz anda on tane kepçe almam lazım, ancak yeter çünkü. Ama bir şekilde bu süreç devam ediyor. Biz uyarıyoruz, yapmayın diyoruz. Kaçak inşaatla ilgili şu anda yapabileceğimiz tek şey kanun çerçevesi içerisinde cezai işlem yapmak. O fiyatları da biz belirlemiyoruz, 1 milyon-2 milyon lira gibi bu fiyatları. Bizim böyle bir yetkimiz yok, bir kanun çerçevesinde yerin durumuna göre, arsanın durumuna göre, binanın durumuna göre yasa kendi ayarlıyor ceza miktarını" ifadelerini kullandı.

Sahada karşılaştıkları kaçak yapıların durumunu ise; “100 metrekare alan için ruhsat alınmış bunu bin 100 metrekareye çıkarmış” sözleriyle anlattı.

“PAMUKKALE İSMİ DEĞİŞMEYECEK”

Pamukkale ilçesinde yaşanan adli olayların sanki turizm merkezinde yaşanıyormuş gibi algılandığı bu nedenle bazı sivil toplum kuruluşlarından ilçenin isminin değiştirilmesi yönünde talep geldiğini anlatan Pamukkale Belediye Başkanı Ertemur; “Sivil toplum kuruluşlarından; Pamukkale’nin ismi kötü anılıyor. Kadın cinayeti, uyuşturucu, fuhuş her türlü kötü olay Pamukkale ile özdeşleşir hale geldi. Bu nedenle ilçenin ismini değiştir diye teklif geldi.

Dedim ki; isim değiştirmek, meclis kararı almak kadar kolay bir şey. Gelin hep beraber Pamukkale’yi değiştirelim, güzelleştirelim. Pamukkale’yi yaşanabilir bir şehir haline getirelim. İsim değiştirmek çok kolaydır. İsmi değiştirdiğiniz zaman kadın cinayeti, fuhuş, uyuşturucuyu önleyebilecek misiniz? Biz bunu önlemeye çalışıyoruz. Şu anda Emniyet Müdürlüğü ile bir çalışmamız var” ifadelerini kullandı.