ÜZÜMDE 250 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR

Buldan’da yapılan erkenci üzüm hasadına katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, “Geçtiğimiz yıl bir hastalık sıkıntısından dolayı üretim miktarımız düşmüştü ama bu sezon 250 bin tonun üzerinde bir üzüm üretimi beklemekteyiz” dedi.

Ülke geneli üzüm üretiminde 4’üncü sırada yer alan Denizli'nin, Buldan ilçesindeki bağlarda erkenci üzümlerde hasat başladı. Üzüm hasadına; Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Buldan Kaymakamı Turan Erdoğan, İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak, Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, ilçe müdürleri ile teknik personelin yanı sıra muhtar ve çiftçiler katıldı. Tüketicilerin hem kaliteli hem de fiyatı makul olan ürünlere ulaşmasını dileyen Vali Ömer Faruk Coşkun, üreticinin emeğinin karşılığını alabileceği bir piyasa oluşmasını temenni ettiklerini ifade etti.

250 BİN TONUN ÜZERİNDE REKOLTE BEKLENİYOR

Denizli’nin Ege Bölgesi’nde Manisa’dan sonra 2’nci sırada yer aldığını belirten , İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, dekar başına ortalama verimin 515 kilo olduğunu ifade etti. Çınar; “Denizli için meyvecilik açısından üzümün önemli bir yeri vardır. İl olarak yaklaşık 32 bin hektar alanda üzüm üretimi yapmaktayız. Bugün ülkemizde ilk hasadı yapılan erkenci çeşit Superior cinsi üzümlerimizin hasadındayız. Tabi ilk çıkan çeşitlerden olduğu için fiyat, üreticimizin yüzünü güldürüyor. Hasat edilen ürünler yurt içi ve yurt dışı değişik bölgelerde pazarlara sevk ediliyor. Üzümleri topladığımızda ilimiz ekonomisine önemli bir katkısı söz konusudur. Son yıllarda küresel iklim değişikliğinden dolayı üzümlerimiz ve diğer ürünlerimiz etkilendi. Geçtiğimiz yıl bir hastalık sıkıntısından dolayı üretim miktarımız düşmüştü ama bu sezon 250 bin tonun üzerinde bir üzüm üretimi beklemekteyiz” diye konuştu.

ÜZÜMDE 250 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR

ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM İHRAÇ EDİLMEKTE

Buldan’ın Superior üzümün ilk turfanda olarak yetiştirildiği yer olduğunu ifade eden Müdür Çınar, Şunları aktardı: “Bağcılık, ilçenin önemli geçim kaynağıdır. İlçede üzüm üretiminin en yoğun yapıldığı mahalleler Merkez, Yenicekent, Oğuz, Doğan, Bölmekaya, Mahmutlu mahalleleridir. İlçede sofralık üzüm çeşidi olarak; Sultani Çekirdeksiz ve Superior Seedles çeşitleri yetiştirilmektedir. İlçede üretimi yapılan özellikle çekirdeksiz üzüm çeşitleri ihracat ürünü olarak değerlendirilmekte ve büyük bir kısmı Rusya, AB ve Arap ülkelerine ihraç edilmektedir. Çekirdekli çeşitler ise daha çok iç piyasada değerlendirilmektedir.”

“İKLİM ŞARTLARI BİZİ ÇOK ZORLADI”

Bu sene zorlu iklim şartları altında ürünlerini yetiştirdiklerini belirten Buldan Ziraat Odası Başkanı Al; “Bahçemizi gezdik, üreticimizin emeğine sağlık. Bu ürün, ‘Erkenci çekirdeksiz (Superior)’ dediğimiz ürün. Ürün özelliği olarak tat oranı biraz daha düşük. Özellikle şeker hastası insanlarımız bu çeşidi daha rahat tüketebiliyorlar. İklim şartları bu sene bizi çok zorladı. Buna rağmen ürünlerimiz güzel. Memleketimize Milletimize hayırlı olsun. Buldan ilçesi olarak ülke ekonomisine katkıda bulunduğumuz için gurur duyuyoruz” şeklinde ifade etti. Superior cinsi üzümün ekonomik avantajlarını ve ülke ekonomisine olan katkılarını anlatan üretici Ramazan Oğuz, üretim esnasında aldığı desteklerden dolayı Tarım ve Orman Bakanlığı’na teşekkür etti. Konuşmaların ardından üzüm üreticileri ile birlikte sektörün sorunları ve çözümlerine yönelik istişarede bulunuldu.