EYYAM-I BAHUR GELİYOR! 

Türkiye, ağustosun ilk haftasında eyyam-ı bahur sıcaklarının etkisi altında kalacak. Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini tanımlayan eyyam-ı bahur, 31 Temmuz - 7 Ağustos tarihleri arasında yurdu kavuracak.

Yurt genelinde bunaltıcı sıcaklara poyraz arası verilmişti. Ancak temmuz sonunda kısmen rahatlayan Türkiye, ağustosun ilk haftasında yeniden kavrulacak. Meteoroloji uzmanları, 31 Temmuz - 7 Ağustos tarihleri arasında eyyam-ı bahur sıcaklarının etkili olacağını belirtti.

KAVURUCU SICAKLAR VE AŞIRI YAĞIŞLAR

Meteoroloji uzmanları, bu yıl eyyam-ı bahur sıcaklarının Doğu Akdeniz'de yaşanacak bir alçak basıncın etkisiyle kısmen yağışlı geçme olasılığının yüksek olduğunu ifade etti. Uzmanlar, "Bu kavurucu sıcaklıklar ve kuvvetli rüzgarlar, orman yangınlarını kaçınılmaz hale getiriyor. Diğer yandan, şiddetli sağanak yağışlar bu yazın başında öngörüldüğü gibi etkili oldu ve olmaya devam ediyor" dedi.

İKLİM KRİZİ VE AŞIRI HAVA KOŞULLARI

Son 13 aydır Türkiye'de mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar yaşanıyor.  Bu durum atmosferin nem tutma kapasitesini artırıyor. Uzmanlara göre  ısınan yeryüzü, termal konveksiyonları kolaylaştırarak yağmur bulutlarının oluşmasına ve yağışın düşmesine neden oluyor. Ülkemize kuzeybatıdan ve kuzeyden giren serin hava kütlesi ile sıcak hava kütlesinin karşılaşması, yağışlara yol açıyor.

DENİZLİ 40 DERECENİN ALTINA DÜŞMÜYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de son 13 aydır Ege Bölgesi başta olmak üzere birçok bölgede sıcaklık rekorları kırılıyor. Ülke genelinde kuraklık en şiddetli seviyeye ulaştı. Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre, 22 Temmuz'da küresel ortalama yüzey sıcaklığı 17,15 dereceyle rekor kırdı. Türkiye, yeterli yağış alamayan bölgelerde yüksek sıcaklıklarla kuraklık alarmı veriyor. Denizli’de de kavurucu sıcaklar devam edecek. Meteoroloji verilerine göre Eyyam-ı Bahur sürecinde Denizli’de hava sıcaklıkları 40 derecenin üstünde seyredecek.

EYYAM-I BAHUR NEDİR?

Eyyam-ı bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Her yıl temmuz ayının sonu ile ağustos ayının başına denk gelen bu dönem, Türkiye'nin güney ve batı bölgelerinde etkisini gösterir.