EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 12 BİN 500 LİRA OLACAK

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile en düşük emekli aylığı 12 bin 500 liraya yükseltildi. 

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve AK Partili milletvekillerinin imzasını taşıyan yasa teklifiyle, emekli aylıklarına yönelik önemli değişiklikler yapıldı. Yeni düzenlemeye göre, yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı ödenen emeklilere ve hak sahiplerine dosya bazında en düşük 10 bin lira olan aylık asgari ödeme tutarı 12 bin 500 liraya çıkarıldı.

VERGİ KANUNLARINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

Yasa teklifi kapsamında vergi mükelleflerinin kazançları ve beyannameleri üzerinde de düzenlemeler yapıldı. Günlük kazanç tutarlarının ortalaması alınarak mükelleflerin aylık ve yıllık kazançları belirlenecek. Bu kazanç tutarları ile beyan edilen hasılat tutarları karşılaştırılacak ve %20'den fazla fark olması durumunda mükellefler izaha çağrılacak.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCINA ZAM

Düzenlemeyle yurt dışına çıkış harcı 50 liradan 500 liraya çıkarıldı. Ayrıca, Cumhurbaşkanına bu tutarı 3 kat artırma yetkisi verildi, böylece yurt dışına çıkış harcı 1500 TL'ye kadar yükselebilecek.

ÖDEME SİSTEMLERİNE DÜZENLEME

Başkasının IBAN'ı ve POS cihazının kullanılmasının önüne geçmek için Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nda değişiklik yapıldı. Kendi adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları aracılığıyla yapılan tahsilatlarda, usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanacak.

KURUMLAR VERGİSİ KANUNU'NDA YENİLİKLER

Yeni düzenleme ile yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması getirildi. Kurumlar vergisi mükelleflerinin vergisi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kazancın %10'undan aşağı olmayacak. Ayrıca, yap-işlet-devret projelerinin kazançları üzerinden %30 kurumlar vergisi alınacak.

YENİ DÜZENLEMELERİN DETAYLARI

  • Teminat Uygulamaları: Teminat tatbiki kapsamındaki mükelleflerden istenecek teminatın üst sınırı 10 milyon liradan fazla olmamak üzere, düzenlenmiş sahte belgelerde yer alan toplam tutarın %10'u olarak belirlendi. İstenen teminatın verilme süresi 30 günden 60 güne çıkarıldı.

  • Kurumlar Vergisi: Çok uluslu şirketlerin düşük vergilendirme yapılan ülkelerdeki kazançları asgari %15 oranında kurumlar vergisine tabi olacak.

  • Yap-İşlet-Devret Projeleri: Kamu özel işbirliği modeliyle yürütülen projelerde faaliyet gösteren kurumların kazançları üzerinden %30 oranında kurumlar vergisi alınacak.