SOKAK HAYVANLARI DÜZENLEMESİ TBMM’DEN GEÇTİ

Kamuoyunda tepkilere neden olan, 17 maddelik Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, gece yarısı 03.30’da yasaya karşı nöbet tuttuklarını anlatan paylaşım yapmıştı. 

 

Özellikle hayvan severlerin ‘katliam yasası’ olarak nitelediği sokak hayvanları düzenlemesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Tepkilere neden olan 17 maddelik Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi dün gece yarısı milletvekillerinin çoğunluğu tarafından onandı. Oylamaya 594 milletvekilinin 500’üzü katıldı.

Düzenlemenin 5’nci maddesi sokak hayvanlarının öldürülmesinin yolana açtığı için büyük tepki çekmişti. Düzenleme bazı tanımlara da kesinlik kazandırdı.

Yeni düzenlemeye göre sahipsiz ve güçten düşen hayvanlar bakımevlerinde toplanacak ve buralarda sahiplenilinceye kadar bakılacak. Düzenlemede ‘Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir” ibaresi kaldırıldı. 

Yerel yönetimler yasa gereği bakımevi kurmakla görevlendiriliyor. Yeni düzenleme belediyelerin gönüllüler ile işbirliği içinde olmalarını, bakım ve tedavileri sağlamalarını ve eğitim çalışmaları yapmalarını öngörüyor. 

Yeni düzenleme bir dizi teşvik ve idari tedbirleri beraberinde getiriyor.  Düzenleme sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere bırakılmasını da yasaklıyor.  

karaca

‘NÖBETTEYİZ’ PAYLAŞIMI YAPTI

TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca düzenlemenin meclisten geçmemesi için partili milletvekilleri ile birlikte geceyi TBMM’de geçirdi. Karaca gece yarısı yaptığı paylaşımda; “Saat 3.33… Hayvanlara katliam yasasını dayatanlara karşı nöbetteyiz” ifadelerini kullandı. 

Oylamanın ardından yaptığı paylaşımda ise; “216 ret oyuna karşı 258 oyla kabul edilen #KatliamYasası için Cumhuriyet Halk Partisi tarih önündeki sorumluluğu gereği, toplumun vicdanına ses olmayı, katletmeyi değil yaşatmayı, doğru yerde durmanın bilinci ve rahatlığıyla yerine getirdi ve 123 Cumhuriyet Halk Partisi’nin koca yürekli milletvekili bu yasa teklifine RET oyu verdi.

Tarih önündeki sorumluluklarını unutanlar, Saraydan gelen talimatla Yüce Meclis çatısı altında iradesini ipotek edenler, toplumun vicdanına kulaklarını tıkayanlar ve yaşatmak yerine öldürmeyi matah bir çözümmüş gibi tercih edenler şunu bilsin; Bu daha başlangıç. Mücadeleye devam!” ifadelerini kullandı.