KONUTLARDA DOĞALGAZA ZAM!

Konutlarda kullanılan doğalgaza 1 Ağustos itibarıyla yüzde 38 zam yapıldı. Bu zamla birlikte, Türkiye genelinde nihai tüketiciye yansıma oranının yüzde 24-25 civarında olacağı belirtildi.

Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), ağustos ayında geçerli olacak mesken ve sanayi abonelerinin tarifeleri ile elektrik üretim amaçlı tarifeleri internet sitesinde yayımladı. BOTAŞ'ın açıkladığı yeni tarifeye göre, konutlarda kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatı yüzde 38 oranında arttı. Yıllık doğalgaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin, elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğalgazın satış fiyatında ise yüzde 33,1 artış gerçekleşti. Bu yeni tarifeler 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olacak.

DEVLETİN SÜBVANSİYONU SAYESİNDE ARTIŞ SINIRLANDI

Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, doğalgazda devletin yüzde 60 sübvansiyon uyguladığı vurgulandı. Bu sübvansiyon sayesinde, fiyat artışının nihai tüketiciye yansımasının Türkiye ortalamasında yüzde 24-25 olacağı ifade edildi. "Bu sübvansiyon, vatandaşlarımızın zamdan minimum düzeyde etkilenmesini sağlıyor" denildi.

ELEKTRİK ÜRETİMİ İÇİN KULLANILAN DOĞALGAZDA DEĞİŞİKLİK YOK

Elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatında herhangi bir değişiklik yapılmadı. Aynı şekilde, yıllık doğalgaz tüketimi 300 bin metreküpün üzerinde olan tüketicilerin kullandıkları doğalgazın satış fiyatında da değişiklik olmadı. Bu kapsamda yapılan düzenlemeler sadece konutlar ve serbest tüketicileri kapsıyor.