DEV ŞİRKETİN YATIRIMI VATANDAŞA TAKILDI
Abalıoğlu’nun Honaz’a bağlı Kızılyer’de kurmak istediği tavuk çiftliği için halkın bilgilendirme toplantısı yapıldı. Bölge sakinleri tesisin inşa edilmemesi için 300 imza topladı. Çevre örgütleri yatırımın sakıncalarına dikkat çekti.
Denizli’nin köklü firmalarından Abalıoğlu Gıda Ürünleri, daha önce 300 büyükbaştan oluşan çiftlik kurduğu fakat 6 yıldır kullanmadığı Honaz’a bağlı Kızılyer’deki tesislerinde ‘Yarka Yetiştirme Tesisi’ kurmak için harekete geçti. Etlik tavuk üretiminin yapılması planlanan tesis için ÇED başvurusu yapan firma, yasa gereği halkın bilgilendirmesi toplantısı gerçekleştirdi.
Toplantı firma temsilcileri ile vatandaşları buluşturdu. Kızılyer mahallesindeki köy kahvesinde yapılan bilgilendirme sunumunda tesisin 1 milyon 470 bin tavuk kapasitesine sahip olacağı yılda üç kez ürünlerin kesime gideceği yıllık toplam üretimin 5 milyon adetin üzerine çıkacağı kaydedildi.
Firma temsilcileri oluşan atıkların çevreye zarar vermemesi amacıyla biogaz tesisinde değerlendirileceğini, işletmenin sıkı bir atık yönetimi ile çevreye etkisinin olmayacağını, bölgede yürütülen zirai faaliyetlere zarar vermeyeceğini kaydetti.
VATANDAŞ KARŞI ÇIKTI
20 haftalık tavukların kesime hazır hale getirilmesi sürecinin yönetileceği işletme çevreye verebileceği olası zarar nedeniyle bölge sakinleri tarafından kabul edilmedi. Firma temsilcilerine sık sık sorular yönelten vatandaşlar toplantıda tesisin kurulmasına karşı olduklarını açık bir dille ifade etti. Yaklaşık 300 bölge sakini aralarında imza topladı, tesise karşı olduklarını tutanakla imza altına aldı.
ÖNCEKİ TESİSİ HATIRLATTILAR
Vatandaşlar aynı firma tarafından daha önce kurulan besi çiftliğinin zirai üretime ciddi zarar verdiğini savundu. Bölgede yetiştirilen üzüm, cennet elması, ayva, elma, kiraz gibi çeşitli ürünlerin tesisin sebep olduğu sinekler nedeniyle zarar gördüğü savunuldu. Vatandaşlar önceki tesisin kötü kokusundan da şikâyet etti, ayrıca atık sorunu oluştuğu kaydetti. Vatandaşlar kanalizasyon sorunları yaşandığını, tesisin faal olduğu dönemde yaşam kalitelerini doğrudan etkilediğini belirtti.
ÇEVRECİLER KARŞI ÇIKTI
Diğer yandan toplantıyı yakından takip eden çevre örgütlerinin tesise ilişkin önemli endişeleri bulunuyor. Büyük Menderes İnisiyatifi üyesi Ahmet Ergun tesisten çıkacak atığın bertaraf edilmesinin mümkün olmayacağını, kokuya karşı bir tedbir alınamayacağını belirtti. Ergun işletmenin ilerleyen dönemde piliç kesim tesisi haline dönüştürülebileceğini, bu durumda ortaya çıkacak atıkların neden olacağı koku ve kirlilik sorununun daha da artacağını kaydetti. Ergun; “Buradan çıkacak atık bertaraf edilemeyecek miktarda olacak. Atıklar Menderes Nehri’nin Çürüksu kolundan nehre karışacak. Sanayi atıklarının kirliliğinin üzerine bir de bu kirlilik eklenecek. Büyük Menderes Nehri ve yer altı su kaynakları tesisten etkilenecek. Böyle bir tesis için bu bölgenin uygun bir yer olmadığını söylüyoruz. Menderes Nehri için büyük bir tehdittir” ifadelerini kullandı.
Diğer yandan toplantı sırasında çevre örgütlerinin temsilcileri, Denizli’de tesisten çıkacak atıkları bertaraf edecek kapasitede bir biogaz tesisi bulunmadığını kaydetti.
Toplantı sonuçları ve firmanın başvurusunu içeren dosya ilerleyen süreçte bakanlığın İnceleme Denetleme Kurulu’nda değerlendirilecek. Çevre örgütleri kuruldan ‘aklı selim’ bir tavır sergilemesini bekliyor.