E-DEVLET'TEN YETKİ ZORUNLULUĞU GELİYOR

Emlak ve otomobil piyasasında fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için hükümet 15 Eylül'de yeni bir düzenleme başlatıyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, konut ve otomobil satışları için e-Devlet üzerinden yetkilendirme zorunluluğunun getirileceğini açıkladı.

 

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, düzenlemenin detaylarını anlattı. Bolat, "İlan sitelerinde gördüğünüz ilanların hiçbiri tüketiciyi aldatmaya yönelik olmayacak. Konut satacak kişi e-Devlet üzerinden gayrimenkulünü seçerek emlakçıyı yetkilendirecek, yetkilendirilmiş emlakçılar bu satışlara aracılık edecekler" dedi. Bu adımın, ilan piyasasında dolandırıcılığın önüne geçmek amacıyla atıldığı belirtildi.

BİRİNCİ DERECE AKRABA DETAYI

Yeni düzenlemeye göre, emlakçılar sadece yetkilendirildikleri ilanları siteye girebilecek. Kişiler, kendi konutu ya da birinci derece akrabalarına ait konutlar dışındaki evler için emlakçı yetkilendiremeyecek. 

YENİ UYGULAMA 15 EYLÜL'DE BAŞLIYOR

15 Eylül'de yürürlüğe girecek olan uygulama, başlangıçta hibrit olarak uygulanacak. Yılbaşından itibaren ise tüm ilanlar doğrulanmış olacak. Ticaret Bakanı Bolat, "Bu düzenleme kiraların da düşmesine sebebiyet verecek. Kirada olmayan daireler, sanki kiralıkmış gibi sahte ilanlarla fiyatları şişiriliyordu. Biz bunun önüne geçerek gerçek ilanlarla piyasanın doğrulanmasını sağlayacağız" dedi.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE DE DÜZENLEME

Emlak sektörüne benzer bir düzenleme otomobil satışları için de eylül ayı sonunda devreye girecek. Bakan Bolat, "Fahiş artışların yaşanmadığı bir 2-3 ay yaşıyoruz. Dezenflasyon süreci Haziran'dan itibaren ekonomide ve piyasalarda etkisini gösteriyor. Dolayısıyla dış ticarette bu tedbirleri etkili bir şekilde uyguluyoruz" diye konuştu.

YÜKSEK FİYATA TEPKİ TÜKETİMİ AZALTTI

Enflasyonu düşürme politikalarının sonuç vermeye başladığını belirten Bolat, "Kredi imkanlarının sıkılaşması, iç pazarda yüksek fiyatlara tepki gösterilmesi ve tüketimin azalması fiyat artırma eğilimini törpülüyor" dedi. Bakan, enflasyonun düşmesiyle ihracata yönelişin artacağını ve iç pazardaki talep azalmasının satıcıları dış pazarlara yönelteceğini ifade etti.