LİMİT 5 KAT DÜŞÜRÜLDÜ, YÜZDE 60 VERGİ GELDİ

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte Temu, Amazon ve AliExpress gibi platformlardan yapılan alışverişlere ciddi kısıtlamalar getirildi. 150 euro olan harcama limiti 30 euroya indirilirken, vergiler Avrupa'dan yapılan alışverişlerde %30, Avrupa dışı yerlerden yapılan alışverişlerde ise %60'a yükseltildi.

 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçtiğimiz günlerde Temu’nun popülerliğini yakından takip ettiklerini ve gerekli önlemlerin Resmi Gazete’de yayımlanacağını belirtmişti. Beklenen açıklama Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun bazı maddelerinin uygulanması hakkında değişiklik yapıldı.

YURT DIŞI ALIŞVERİŞLERİNE SINIRLAMA

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni karar ile yurt dışı hızlı kargo alışveriş limiti 150 eurodan 30 euroya düşürüldü. Bu, yurt dışından yapılacak alışverişlerde 30 euroyu geçen harcamaların gümrükten geçemeyeceği anlamına geliyor. Böylece harcama limitleri beş kat daha düşük bir seviyeye indirildi.

VERGİ ORANLARI ARTTIRILDI

Karar yalnızca harcama limitleriyle sınırlı kalmadı, aynı zamanda yurt dışı alışveriş vergilerinde de artış yapıldı. Avrupa Birliği ülkelerinden gelen kargolarda vergi oranı %18'den %30'a çıkarken, AB dışındaki ülkelerden sipariş edilen ürünlerde vergi oranı %30'dan %60'a yükseltildi. Karar, 15 gün sonra yürürlüğe girecek.