DENİB’DEN ‘KATMA DEĞER’ VURGUSU

DSO Başkan Yardımcısı Uğurlu’nun meclis toplantısında “Katma değerli ürün üretemiyoruz” çıkışının ardından DENİB Başkanı Memişoğlu makine sektörüne dikkat çekti: “Sektör katma değerli ihracatıyla dikkat çekiyor” dedi.

Denizli Sanayi Odası Meclisi ağustos ayı olağan toplantısında konuşan DSO Başkan Yardımcısı Osman Uğurlu, bir yıllık dönemde kilo başına ihracatın düştüğünü kaydetmiş; “Türkiye’nin ihracat birim fiyatı yüzde 8 düştü. Rakamlar, katma değerli ürün üretemediğimizi gösteriyor” ifadesini kullanmıştı.

DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu ise makine ve aksamları sektörüne ilişkin yılın ilk 7 aylık ihracat verilerini değerlendirdi, sektörün katma değerli ihracatıyla dikkat çektiğini kaydetti.

Sektörün geçtiğimiz yıl boyunca ihracatını yüzde 2 oranında artırdığını hatırlatan Memişoğlu, bu yılın ilk 7 aylık diliminde ihracat artış oranının yüzde 8’e yükseldiğine dikkat çekti. Ocak – Temmuz döneminde bu sektörden 47,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiği de açıklamada yer aldı.

85 ÜLKEYE İHRACAT

Memişoğlu değerlendirmesinde; “2024 yılının ilk 7 aylık döneminde; 47,4 milyon dolar değerinde 85 ülkeye makine ve aksamları ihracatı yapıldı. ABD, Cezayir, Mısır, Rusya ve Özbekistan ilimizin makine ve aksamları ihracatı ülke listesinde ilk 5’te sıralanıyor.

İlimizin makine ve aksamları sektörü ihracatı bölgesel olarak orantılı bir şekilde dağılmış durumda. 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde Cezayir ve Mısır başta olmak üzere Afrika ülkeleri yüzde 20 oranında pay aldı. Avrupa Birliği ülkelerinin payı yüzde 20seviyelerindeyken, Bağımsız Devletler Topluluğu’nun payı yüzde 19 olarak gerçekleşti. ABD ve Meksika başta olmak üzere Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi yüzde 17 ve Ortadoğu ülkeleri sektör ihracatından yüzde 14 oranında pay aldı” ifadelerini kullandı.

KATMA DEĞER VURGUSU

Memişoğlu 7 aylık döneme ilişkin değerlendirmesinde ayrıca; “2024 yılının Ocak-Temmuz döneminde makine ve aksamları sektöründen daha çok yapılan ihraç kalemleri hadde ve döküm makineleri, tekstil-konfeksiyon makineleri, endüstriyel ısıtıcılar ve fırınlar, kağıt imaline ve matbaacılığa mahsus makineler, tarım ve ormancılıkta kullanılan makineler, madencilikte kullanılan makineler ve ambalaj makineleri olarak karşımıza çıkıyor.

2024 yılının ilk 7 ayında Denizli’nin ihracat birim fiyatı 2,16 dolar olarak gerçekleşti. Makine ve aksamları sektöründe ise bu değer 5,17 dolar seviyesinde ölçüldü. Geçen yılın aynı döneminde sektörün birim fiyatı 4,66 dolardı.

Denizli’de ihracat birim değerinde yüzde 11 oranında artış görülen, katma değerli ihracatıyla dikkat çeken makine ve aksamları sektöründe faaliyet gösteren ihracatçılarımıza ilimiz ve ülkemiz ekonomisine sundukları katkılar için teşekkürlerimizi iletiyoruz” ifadelerine yer verdi.