DENİZLİ'DE 16 BİN 912 YABANCI VAR

Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Denizli'de 13 bin 619'u geçici koruma altındaki Suriyeli misafir, 3 bin 293'ü ikamet izniyle kalan başka yabancı uyruklu misafirler bulunduğunu bildirdi. 1 Ocak-6 Ağustos 2024 tarihleri arasında göçmen kaçakçılığı organizatörlerine yönelik 16 operasyon düzenlendiğini belirten Vali Coşkun, bu operasyonlarda 28 göçmen kaçakçısının yakalandığını kaydetti.

 

Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Hıdır Ayçiçek, İl Göç İdaresi Müdürü Mustafa Battaloğlu'yla birlikte, Denizli'de düzensiz göçle mücadele konusunda yürütülen çalışmalar hakkında ve düzensiz göçle mücadelede mobil göç noktası araçlarının kullanımı hakkında açıklamalarda bulundu.

"AZİM VE KARARLILIKLA SÜRDÜRÜYORUZ"

Vali Coşkun, "İlimizde 13 bin 619'u geçici koruma altındaki Suriyeli misafir, 3 bin 293'ü ikamet izniyle kalan başka yabancı uyruklu misafirlerimiz bulunmaktadır. Bir taraftan yasal olarak ilimizde bulunan yabancılara ilişkin iş ve işlemleri yürütürken diğer yandan da düzensiz göçle ve göçmen kaçakçılığıyla mücadeleyi azim ve kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu mücadeleyi Sayın Bakanımızın sürekli ifade ettiği gibi insanı önceleyen ancak kamu düzeni ve güvenliğinden asla taviz vermeyen bir anlayışla yürüyoruz. Düzenli ve düzensiz göç dahil göç yönetimini ilgilendiren tüm alanlarda medeniyet değerlerimizden güç alarak hukuk ve insan haklarına saygılı bir şekilde kararlı ve kesintisiz bir çalışma içerisindeyiz." dedi.

mobil göç noktası

945 DÜZENSİZ GÖÇMEN YAKALANDI

"Ülkemizi düzensiz göçün hedefi ve transit geçit yolu getirmeye çalışan göçmen kaçakçılarına fırsat vermiyoruz vermeyeceğiz." diyen Vali Coşkun, "İlimizde 1 Ocak-6 Ağustos 2024 tarihleri arasında göçmen kaçakçılığı organizatörlerine yönelik 16 operasyon düzenlendi. Bu operasyonlarda 28 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. Güvenlik güçlerimizin operasyonları ve denetimleri neticesinde aynı dönemde 945 düzensiz göçmen yakalanarak, il göç idaresi müdürlüğümüze teslim edildi. Bu kişilerin sınır dışı işlemleri derhal başlatıldı" ifadelerini kullandı.

MOBİL GÖÇ NOKTASI

Düzensiz göçle mücadelede mobil göç noktası araçlarının kilit görev üstlendiğini vurgulayan Vali Coşkun, "Göç İdaresi Başkanlığımız tarafından ilimize gönderilen Mobil Göç Noktası araçlarımız sayesinde düzensiz göçmenlerin tespiti kolaylaşmıştır. Durumundan şüphelenilen yabancı uyruklu kişilerin kimlik kontrollerini medeniyet değerlerimize uygun olarak çok kısa bir süre içerisinde yapabiliyoruz." dedi.

Düzensiz göçle mücadele kapsamında güvenlik güçlerinin düzensiz göçmen olduğundan şüphelendikleri kişilerin kimliğini veya pasaportunu kontrol ettiğini dile geitren Vali Coşkun, "Kimliğini ibraz edemeyen yabancı uyruklu kişiler gerekli kontrollerin sağlanması amacıyla mobil göç noktası araçlarımıza davet ediliyor. Burada İl Göç İdaresi Müdürlüğümüzün personeli tarafından Göçnet veri tabanı üzerinden biyometrik verilere ilişkin parmak izi sorgulaması yapılıyor. Yasal kalış hakkı olmadığı belirlenen yabancı uyruklu kişiler sınır dışı işlemlerine başlanması için Geri Gönderme Merkezlerine gönderiliyor. Uygulama sayesinde yabancı uyruklu kişilerin yasal kalış haklarının olup olmadığı çok kısa bir zaman içerisinde tespit edilmiş oluyor." diye konuştu.

mobil göç noktası

5 BİN 760 KONTROL YAPILDI

Denizli'de Mobil Göç Noktası araçları ile yapılan denetimler hakkında açıklamada bulunan Vail Coşkun, "6 Aralık 2023 tarihinden itibaren ilimizde kullanılmaya başlanan mobil göç noktası araçlarımızda 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 5 bin 760 yabancının kimlik kontrolü ve parmak izi sorgulaması yapılmış, bunlardan 337'sinin düzensiz göçmen olduğu tespit edilmiştir." ifadelerine yer verdi.