DENİZLİ’YE OTOMOTİV YATIRIMI GELİR Mİ?

Çinli BYD'nin Türkiye'de yatırım için protokol imzalamasının ardından üç markanın daha Türkiye'de otomotiv yatırımı için görüşmeler yaptığı öğrenildi. Chery Türkiye Başkan Yardımcısı Ahu Turan konuyla ilgili açıklamada bulunurken, Skywell ve MG markalarının da görüşmelere başladığı öğrenildi.

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD firmasının Türkiye'de yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım kararına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang arasında anlaşma imzalamasından sonra başka Çinli otomotiv devleri de Türkiye'de yatırım konusunda planlarını duyurmaya başladı.

CHERY MASADA

Türkiye'yi Avrupa'ya açılan kapı olarak gören Çinli markalardan Türkiye'de ilk somut adım dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticilerinden BYD'den gelirken, masadaki ikinci Çinli  yatırımcının Chery olduğu öğrenildi. Çinli otomotiv devi Chery'nin Türkiye'ye yatırım yapmaya hazırlandığı konuşulurken, Chery Türkiye Başkan Yardımcısı Ahu Turan, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de otomotiv yatırımı için imzaya en yakın Çinli Chery'nin uzun vadeli yatırım projeksiyonlarını anlatan Turan, “Chery olarak beş yıl sonraya yönelik projeksiyonlarımız mevcut ve bugün ajandamızda Türkiye pazarında müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Her şirket gibi bizim de uzun vadeli planlarımız var ve Chery olarak en başından beri Türkiye'yi stratejik bir ülke olarak değerlendirdik" dedi.

"TÜRKİYE DOĞRU BİR LOKASYON"

Türkiye'nin potansiyeline vurgu yapan Turan, "Türkiye, sahip olduğu büyük potansiyel ile dikkat çekiyor. Diğer markaların tercih sebebi olması, Türkiye'nin Avrupa’ya önemli bir geçiş noktası ve birçok fırsatı barındırması, bu pazarı bizim için cazip kılıyor. Dolayısıyla, Chery için Türkiye oldukça doğru bir lokasyon. Bu bağlamda burada kapsamlı bir fizibilite çalışması yürütüyoruz" dedi.

GÖRÜŞMELERDE İLERLEME SAĞLANDI

Temmuz ayında en çok satılan otomobiller sıralamasında üçüncü sırada olan Chery'nin Türkiye'de yatırım sürecinde Ankara ile yaptığı görüşmelerde ciddi ilerleme kaydettiği, ancak fabrikanın kurulacağı yer seçimi ve Chery'in içten yanmalı araçlar için de imtiyaz talebinde bulunmasının görüşmelerin uzamasına neden olduğu belirtiliyor. Chery'nin Türkiye'de kurmayı düşündüğü fabrika için şimdiye kadar Samsun ve Manisa alternatiflerini değerlendirdiği öğrenilirken, sürecin Eylül ayında netlik kazanmasının beklendiği kaydediliyor.

SKYWELL VE MG DE ROTAYI TÜRKİYE'YE KIRDI

Chery'den sonra yatırıma en yakın başka bir otomotiv üreticisinin de yine bir Çinli olan MG olduğu söyleniyor. BYD'nin 1 milyar dolarlık yatırım kararının ardından adeta sıraya giren Çinli üç otomotiv devi daha rotayı Türkiye'ye kırarken, Chery'nin yanı sıra Skywell ve MG markalarının da Türkiye'de görüşmelere başladığı öğrenildi. Çinli otomotiv devlerinin yatırım için Türkiye'yi seçmesinde lojistik avantajı, güçlü yan sanayi ve dinamik pazarın etkili olduğu belirtiliyor.

Diğer yandan Çin firmalarının Türkiye ilgisi, yatırımı alacak kentler arasında da rekabete neden olacak. Denizli de potansiyel kentlerden biri olarak işaret ediliyor. Buna karşın dev firmaların yatırım için kapsamlı bir çalışma ve değerlendirme sürecinden sonra karar verici olduğunun altı çiziliyor.